Lange rijen Rohingya-vluchtelingen ontvluchten Myanmar en trekken buurland Bangladesh binnen in oktober 2017.
REUTERS Lange rijen Rohingya-vluchtelingen ontvluchten Myanmar en trekken buurland Bangladesh binnen in oktober 2017.

Amnesty: Leger Myanmar begaat gruweldaden tegen verschillende etnische minderheden

Het leger van Myanmar blijft zich schuldig maken aan gruweldaden tegen verschillende etnische minderheden in het land. De meldt Amnesty International, dat zegt bewijzen te hebben van oorlogsmisdaden en andere militaire inbreuken tegen etnische groepen in het noorden van Myanmar. 

De mensenrechtenorganisatie eist dat de 99ste Lichte Infanterie Divisie (LID) van het leger, die twee jaar geleden al betrokken was bij het geweld tegen de Rohingya, ter verantwoording wordt geroepen.

Amnesty beschrijft in het rapport ‘Caught in the middle. Abuses against civilians amid conflict in Myanmar's northern Shan State’ hoe burgers de tol moeten betalen van de gevechten tussen het leger en verschillende gewapende groepen. Amnesty besluit op basis van twee veldonderzoeken - in maart en augustus 2019 - dat burgers arbitrair gearresteerd, opgesloten en gefolterd worden door het leger. De meeste slachtoffers maken deel uit van de etnische groepen Kachin, Lisu, Shan en Ta'ang.

“Myanmarese troepen plegen straffeloos oorlogsmisdaden”

"De Myanmarese troepen gaan nog steeds hardvochtig en genadeloos te werk en plegen straffeloos oorlogsmisdaden", zegt Nicholas Bequelin, Amnesty's directeur voor Oost- en Zuidoost-Azië. "Soldaten en bevelhebbers onderwerpen burgers aan brutaliteiten zonder ook maar enige verantwoording te moeten afleggen."

Amnesty International wijst met een beschuldigende vinger naar de 99ste Lichte Infanterie Divisie (LID) van het leger. Eenheden van die divisie waren ook al betrokken bij het geweld dat sinds augustus 2017 honderdduizenden leden van de moslimminderheid Rohingya op de vlucht gedreven heeft. "Op plaatsen waar de 99ste Lichte Infanterie Divisie opereert, zien we telkens hetzelfde patroon van vreselijke misdaden terugkeren. De internationale gemeenschap moet hoogdringend het Myanmarees leger, niet in het minst de topgeneraals, ter verantwoording roepen", stelt de mensenrechtenorganisatie.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hedwig Jacobs

    Dat zijn interne binnenlandse aangelegenheden, waar we ons niet mogen mee bemoeien, bekijk het zoals de politie optredens in Spanje, Europa sluit ook de ogen dus mag Amnesty hetzelfde doen, het moet zijn voor iedereen opkomen of voor niemand maar geen voorkeur behandeling als het niet past in het kraam van Amnesty International, dat ze zich bezig houden met hun NGO schepen.

  • Sobek Wessels

    Het leger van Israel doet dit al meer dan 70j tov de Palestijnen , Brazilië tov de Indianen stammen , Turkije tov de Koerden , Australië tov Aboriginals !? Maar dan Hoor je Amnesty niet ... En in deze bovenstaande landen gaat dit soms al 100j of meer zo !

Lees meer