2 De Congolese president Félix Tshisekedi in Londen voor de Afrikatop eerder deze maand.
REUTERS De Congolese president Félix Tshisekedi in Londen voor de Afrikatop eerder deze maand.

Amnesty: “Mensenrechten in Congo nog steeds onder druk na één jaar Tshisekedi”

Eén jaar na het aantreden van Félix Tshisekedi als president staan de mensenrechten in de Democratische Republiek Congo (DRC) nog steeds zwaar onder druk. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De regering van Tshisekedi doet te weinig om de straffeloosheid en de onveiligheid in het land aan te pakken, zegt Amnesty. 

De organisatie vraagt premier Sophie Wilmès, die binnenkort naar Congo reist, om de kwestie hoog op de agenda te zetten. 

"'President Tshisekedi heeft enkele positieve stappen ondernomen, zoals het pardonneren van gevangenen die om politieke redenen vastzaten en het naar de DRC laten terugkeren van kritische stemmen", zegt Deprose Muchena, Amnesty's directeur voor het oosten en zuiden van Afrika. "Zijn regering bleef echter zwaar in gebreke op vlak van aansprakelijkheid voor ernstige misdaden. Krijgsheren en anderen die verdacht worden van vreselijke misbruiken zijn nog steeds op vrije voeten", klinkt het.

Amnesty klaagt ook aan dat vreedzame protesten brutaal worden onderdrukt. Bijeenkomsten waartoe oppositieleider Martin Fayulu had opgeroepen werden met geweld uit elkaar gedreven. Fayulu werd een jaar geleden door de waarnemers tot de échte winnaar van de verkiezingen uitgeroepen, maar de kiescommissie duidde uiteindelijk Tshisekedi aan als nieuwe president. 

Geweld blijft duren

Het geweld in het oosten van Congo blijft daarbij voortduren, klaagt Amnesty aan. De organisatie zegt dat gewapende conflicten en het geweld daar de voorbije twaalf maanden voor honderden doden en duizenden thuislozen hebben gezorgd. "Ondanks herhaalde beloftes van de president om de onveiligheid aan te pakken, blijven de zorgen rond de veiligheid van de bevolking daar duren", klinkt het.

2 Amnesty vraagt premier Sophie Wilmès, die binnenkort naar Congo reist, om de mensenrechtenkwestie hoog op de agenda te zetten.
BELGA Amnesty vraagt premier Sophie Wilmès, die binnenkort naar Congo reist, om de mensenrechtenkwestie hoog op de agenda te zetten.

Lees meer