2 Iraanse demonstranten in november in Teheran.
AFP Iraanse demonstranten in november in Teheran.

Amnesty: “Minstens 304 doden bij repressie van protestbeweging in november in Iran”

In Iran zijn minstens 304 mensen gedood bij de repressie van de midden november uitgebroken protestgolf. Dat blijkt uit een nieuwe balans, die vandaag door Amnesty International werd gepubliceerd.

"De Iraanse autoriteiten blijven in het hele land hard optreden na de manifestaties van 15 november en pakten inmiddels al duizenden demonstranten, journalisten, mensenrechtenactivisten en studenten op om te verhinderen dat zij zich zouden uitspreken over deze meedogenloze repressie", hekelt de ngo in een communiqué.

In een eerdere balans die op 2 december werd vrijgegeven had de organisatie het nog over minstens 208 doden, maar dat cijfer werd nu naar boven bijgesteld. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich naar verluidt ook zeker twee tieners, van 15 en 17 jaar oud.

Getuigschrift

De ngo zegt dat het getuigenissen heeft verzameld die erop wijzen dat "de Iraanse autoriteiten bijna onmiddellijk na het doden van honderden personen een grootschalige repressie op poten heeft gezet" om angst te zaaien en te verhinderen dat mensen openlijk over de gebeurtenissen zouden spreken. Nog volgens Amnesty zouden de veiligheidsdiensten een maand na het uitbreken van het volksprotest ook nog altijd massaal in het hele land arrestaties verrichten.

De protesten braken uit op 15 november naar aanleiding van de verhoging van de brandstofprijzen en verspreidden zich naar een honderdtal steden. De autoriteiten gaan er prat op dat ze op enkele dagen tijd de orde herstelden, maar dat ging gepaard met "een verschrikkelijke slachting", hekelde Amnesty begin december. 

Tot hiertoe bevestigden de autoriteiten zelf slechts vijf overlijdens: vier leden van de ordediensten die door de "relschoppers werden gedood" en een burger. Een begin december door de regering aangekondigde officiële balans werd nog altijd niet vrijgegeven.

2 Een uitgebrande bank in de buurt van Teheran.
AFP Een uitgebrande bank in de buurt van Teheran.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • lottie Guillaume

    Dit brutale regime moet ten val worden gebracht,de beelden die circuleren zijn hallucinant hoe men op betogers schiet om te doden. De bevolking moet doorgaan en hopen dat er een nieuwe democratische revolutie op gang komt. De bevolking moet wellicht in grote angst leven.

Lees meer