Amsterdam oefent voor terreuraanslag

Amsterdammers of dagjesmensen die vandaag of morgen knallen horen of grote commotie zien in de buurt van het Europaplein in Amsterdam-Zuid of restaurant Haddock op Zeeburg, hoeven niet te schrikken. Het gaat om een veiligheidsoefening voor een terroristische aanslag.

De grote Nederlandse antiterreuroefening vindt plaats compleet met figuranten en nepmunitie. Want hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat Amsterdam een aanslag hoeft te verwachten, is het dreigingsniveau al vierenhalf jaar 'substantieel'.

Sindsdien zijn er verschillende maatregelen genomen, zoals toezicht bij Joodse instellingen en het aanpakken van radicalisering, en is er intern geoefend op een terroristische aanslag. Een grote antiterreuroefening op straat is volgens de gemeente een logisch gevolg. Bij de oefening zijn bijna zeshonderd mensen betrokken, onder wie 240 figuranten, afgevaardigden van de gemeente, politie, Openbaar Ministerie, brandweer, de geneeskundige hulpdiensten, Dienst Speciale Interventies (DSI) en Defensie.

3
ANP

Omwonenden hebben niet veel last ondervonden van de oefening. Rond restaurant Haddock zijn weinig woningen en op het Europaplein wordt vooral gebruik gemaakt van de nieuwe metrohalte. Omwonenden, bedrijven en organisaties rondom de oefenlocaties zijn wel op de hoogte gebracht van de oefening, mede omdat er dus ook gebruik wordt gemaakt van oefenmunitie.

Hoe lang de oefening duurt, kan de gemeente niet zeggen. Het is volgens hen belangrijk dat deelnemers aan de training vooraf zo min mogelijk informatie hebben. Deze oefening is uniek in zijn soort vanwege de samenwerking met de Nederlandse Defensie, liet de gemeente eerder weten.

3
ANP
3
ANP

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gilbert Haelewyn

    We moeten geen schrik hebben.

Lees meer