AFP

Exclusief voor abonnees

ANALYSE. Ook België kan lessen trekken uit aanslag in Londen: "Hou terroristen langer vast”

De aanslag in Londen leert hoe gevaarlijk het is om terroristen veel te vroeg weer los te laten. Dat is een probleem waar ook België mee kampt. Syriëstrijders komen hier weg met de helft van de straf die de wet voor hen voorziet — en dat maakt de weerstand tegen hun terugkeer er alleen maar groter op.

Het is altijd makkelijk om achteraf conclusies te trekken. Maar toen Usman Khan op 20 december 2018 uit de gevangenis mocht vertrekken, stond eigenlijk al in de sterren geschreven dat het fout zou gaan. Hij had toen exact de helft van zijn straf uitgezeten — terwijl hij die straf alleen maar beschouwde als een ‘accident de parcours’. Toen hij in 2010 een aanslag beraamde, vertelde hij immers aan zijn kompanen dat er drie mogelijke uitkomsten waren: “Een overwinning, waar we op hopen — ofwel de martelaarsdood — ofwel de gevangenis”. 

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frank Fireblade

    Met een vod zoals onze minister van justitie zullen de straffen met betrekking tot terrorisme niet verhoogd worden. In ons gerecht zitten teveel lovers die het terrorisme niet graag veroordelen.

  • Rudi Swinnen

    Waarom moeten terroristen uberhaubt nog vrij komen ?

Lees meer