Militairen zijn een noodziekenhuis aan het opbouwen in het zwaar getroffen Texas.
AP Militairen zijn een noodziekenhuis aan het opbouwen in het zwaar getroffen Texas.

Exclusief voor abonnees

ANALYSE. Wat ga je redden: een kleine groep kwetsbaren of de toekomst van een nieuwe generatie?

In het debat over de aanpak van de coronacrisis speelt een duivels dilemma mee, zo ziet Peter Giesen in De Volkskrant: kies je voor de volksgezondheid of de economie? Red je de allerzwaksten of kies je voor het levensgeluk van zo veel mogelijk mensen?

Amerikaanse senioren, offer uzelf op, zodat Amerika niet geofferd hoeft te worden! Dat zei Dan Patrick, plaatsvervangend gouverneur van Texas op tv-zender Fox News. Zelf was de 63-jarige Patrick alvast bereid. Als hij getroffen zou worden door het coronavirus, wilde hij afzien van intensieve behandeling, “om het Amerika waarvan heel Amerika houdt” te bewaren voor zijn kinderen en kleinkinderen.

Zo cru zullen maar weinig mensen het formuleren, maar het debat over de afweging tussen volksgezondheid en economie zoemt rond in de westerse wereld. Weegt het leed van de coronaslachtoffers wel op tegen een sociale en economische ontwrichting van de samenleving? Straks zijn misschien tientallen miljoenen mensen werkloos, worden de kansen van een nieuwe generatie geschaad, krijgen politieke extremisten de wind in de rug. Als het bijdrukken van geld om de crisis te bestrijden leidt tot hyperinflatie à la Venezuela of de Weimar Republiek is de ellende helemaal niet meer te overzien.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

122 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Philippaerts

    En hoe zit het dan met mensen die werkelijk het virus aan zichzelf te danken hebben. De afscheidsfuivers, de hollandfuivers, de vergaderaars, zij die zich van al die maatregelen niks aantrekken. Moeten die toch nog voorrang krijgen. En niet alle 80 en 90 ers hebben onderliggende ziektes. Maar bedden reserveren en mensen doorsturen omdat die bedden binnenkort misschien nog nodig zullen zijn is, dat kan gewoon niet.

  • Jonas Verbruggen

    Ze doen alsof de economie gered kon worden in de eerste plaats. De cultuurloze wereld die mij werd achtergelaten geeft mij nu geen sympathie voor wie het zover heeft laten komen.

Lees meer