Een aanhanger van Malema maakt duidelijk wat hij vindt van de beslissing.
GETTY Een aanhanger van Malema maakt duidelijk wat hij vindt van de beslissing.

ANC schorst jongerenleider Malema

ANC-jeugdleider Julius Malema is voor vijf jaar geschorst voor het veroorzaken van ernstige verdeeldheid binnen de Zuid-Afrikaanse regeringspartij. Dat meldt de tuchtcommissie van het Afrikaans Nationaal Congres.

De omstreden Malema werd door zijn partij schuldig bevonden aan het "zaaien van verdeeldheid, het tarten van nationale leiders en van het schade toebrengen aan het imago het ANC", aldus Derek Hanekom, voorzitter van de commissie. Malema zal zijn werk bij de jeugdpartij moeten staken, maar kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing.
 
Malema, die niet aanwezig was tijdens de uitspraak, staat bekend voor zijn radicale en uitdagende verklaringen, en werd in mei 2010 al eens veroordeeld tot een schorsing, maar dan met uitstel.
 
De procedure wordt grotendeels beschouwd als een machtsstrijd binnen het ANC met het oog op een belangrijk congres eind 2012. De leiding van de jeugdafdeling stelt steeds vaker de macht van president Jacob Zuma in vraag, die als te "zacht" beschouwd wordt en die te weinig zou doen voor de sociaal-economische veranderingen in het land. (belga/vsv)

Lees meer