Angelina Jolie slaat alarm: “20.000 Venezolaanse kinderen dreigen staatloos te zijn”

Hollywoodster Angelina Jolie heeft zaterdag bij de internationale gemeenschap aangedrongen op meer steun voor drie Zuid-Amerikaanse landen die de meeste migranten uit Venezuela opvangen. Volgens Jolie lopen 20.000 Venezolaanse kinderen het risico om nergens staatsburgerschap te kunnen verwerven.

Jolie was zaterdag te gast in Colombia als speciaal gezant voor het kabinet van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Tijdens haar tweedaagse trip ontmoet ze zowel Venezolaanse migranten als de Colombiaanse president Ivan Duque.

Vier miljoen Venezolanen zijn al op de vlucht geslagen voor de economische en humanitaire crisis in hun thuisland. Meer dan een miljoen van hen wonen in Colombia, waar de overheid en hulpverleningsinstanties moeite hebben om onderdak, voedsel en gezondheidszorg te voorzien voor de steeds toenemende toestroom van migranten, die aankomen in grensgebieden waar de omstandigheden sowieso al arm en gewelddadig zijn.

Staatloosheid

De ouders van Venezolaanse kinderen die in het buitenland geboren worden, hebben het vaak echter moeilijk om de geboorte van hun kind aan te geven. Enerzijds omdat ze geen toegang hebben tot het slinkende aantal Venezolaanse consulaten, anderzijds omdat ze niet over de juiste papieren beschikken.

“De president en ik hebben gesproken over het risico op staatloosheid voor meer dan 20.000 Venezolaanse kinderen en over zijn verbintenis om zich altijd voor kinderen in te spannen”, zei de 44-jarige actrice tijdens een persconferentie. “We zijn het erover eens dat de internationale gemeenschap dringend hulp moet verlenen aan Colombia, Peru en Ecuador, die de dupe zijn van deze crisis.”

Duque hoopt dat Jolies bezoek de ernst van de migratiecrisis in de rest van de wereld onder de aandacht zal brengen. Hij heeft gisterochtend samen met Jolie en ambtenaren van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen een productieve vergadering gehad, stelt de Colombiaanse president, waaronder een gesprek over de nationalisering van de staatloze kinderen.

Crisis in Venezuela

Door de ineenstorting van de economie in Venezuela, kampt het land met ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen. De politieke instabiliteit brengt bovendien dodelijk geweld met zich mee. De crisis is nog verergerd sinds de VS Venezuela sancties hebben opgelegd, onder andere voor de olie-industrie, in een poging om de linkse president Nicolas Maduro te verdrijven en opposant Juan Guaido aan de macht te helpen.

Tientallen landen uit de hele wereld erkennen Guaido als interimpresident en stellen dat Maduro zijn herverkiezing in 2018 vervalst heeft. Maduro weigert echter baan te ruimen en geniet nog steeds de steun van de Venezolaanse legertop. Volgens de socialistische president heulen zijn vijanden mee met Washington en plannen ze een staatsgreep.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peeters Freddy

    Wat houd haar tegen om die kinderente geven wat ze nodig hebben of wil ze dat het van de Amerikaans bevolking komt.

  • Leonarda Van Opbroecke

    Lijkt op een Koninklijk bezoek. Misschien van troon vergist?

Lees meer