3 Passagiers bij een thermische scanner op de luchthaven van Narita in Japan.
Getty Images Passagiers bij een thermische scanner op de luchthaven van Narita in Japan.

Angst om mysterieus virus: VS gaan passagiers uit Chinese miljoenenstad Wuhan screenen

De Amerikaanse autoriteiten nemen voorzorgsmaatregelen op luchthavens vanwege de mysterieuze virusuitbraak in China. Passagiers uit de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar een SARS-achtig virus de kop heeft opgestoken, worden extra gecontroleerd.

De controles worden op korte termijn uitgevoerd op drie luchthavens: die van San Francisco, Los Angeles en luchthaven JFK in New York. Gezondheidsdienst CDC stuurt ongeveer honderd extra medewerkers naar die luchthavens. Passagiers moeten een vragenlijst invullen en hun lichaamstemperatuur laten meten. Wie mogelijk is besmet, moet aanvullende testen ondergaan.

Bezorgd

Het virus, dat vooralsnog 2019-nCoV wordt genoemd, is intussen in verband gebracht met twee sterfgevallen (beiden in Wuhan). In China zou sprake zijn van tientallen besmettingen en het virus is inmiddels ook de grens overgestoken. Ook in Thailand en Japan zouden mensen ziek zijn geworden. Het is nog onduidelijk hoe het virus precies wordt overgedragen.

CDC-topfunctionaris Nancy Messonnier zegt dat haar dienst altijd bezorgd is als een nieuw virus opduikt. "Want dat betekent dat de bevolking nog geen weerstand heeft opgebouwd en we geen specifieke behandelingen of vaccins hebben."

3 Woensdag overleed een 69-jarige man in de Centraal-Chinese stad Wuhan aan de longziekte. Een week eerder overleed een 61-jarige man in dezelfde miljoenenstad aan de aandoening. Verschillende mensen zijn ziek.
Getty Images Woensdag overleed een 69-jarige man in de Centraal-Chinese stad Wuhan aan de longziekte. Een week eerder overleed een 61-jarige man in dezelfde miljoenenstad aan de aandoening. Verschillende mensen zijn ziek.

Nieuwe variant?

Enkele dagen geleden meldden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Chinese overheid dat de onbekende longziekte mogelijk veroorzaakt is door een nieuwe variant van het coronavirus. Het coronavirus kan zowel mensen als dieren besmetten. 

De aandoeningen die daaruit volgen, kunnen variëren van een gewone verkoudheid tot ernstige ziektes, zoals SARS (een acuut ademhalingssyndroom) en MERS (een virus dat een levensgevaarlijke ontsteking aan de luchtwegen kan veroorzaken). 

De vroege symptomen van het nieuwe virus komen overeen met een verkoudheid. 

3
Getty Images

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rene Dannau

    de ziekte van overbevolking iedereeen in een klein betonnen doosje en je mag er enkel uit om14uur te werkenen dit tot 67 jaar van de dierenbescherming mag je geendieren samenproppen maar van de regeringen moet je mensen samenpersen tot ze knettergek worden.

  • Gunther Mampaey

    Vraag is, is de natuur het probleem aan het aanpakken van de overbevolking van onze planeet? De natuur kan mooi zijn, maar ook verwoestend. Hopelijk vinden ze er een vaccin tegen.

Lees meer