De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu.
AP De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu.

Ankara verwerpt kritiek Golflanden op offensief in Syrië: “Jullie hebben evenveel burgers gedood in Jemen”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft de kritiek van sommige Golflanden op het Turkse offensief in Syrië verworpen en beschuldigt diezelfde landen ervan in Jemen “evenveel burgers te hebben gedood en uitgehongerd”.

"Jullie hebben evenveel burgers gedood en uitgehongerd in Jemen. Met welk recht verzetten jullie je nu tegen deze operatie?", verklaarde Cavusoglu. Hij verwees hiermee waarschijnlijk naar de kritiek van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten en naar het conflict dat Jemen nu al meer dan vier jaar in de greep houdt. Dat conflict kostte inmiddels aan tienduizenden mensen, onder wie heel wat burgers, het leven en wordt door de Verenigde Naties vaak omschreven als de ergste humanitaire crisis ter wereld van dit moment.

Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten uitten beide gisterenavond forse kritiek op het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië. Volgens de Saudische minister van Buitenlandse Zaken riskeert de Turkse "agressie" "negatieve gevolgen te hebben voor de veiligheid in en de stabiliteit van de regio" en dreigt het de "inspanningen te ondermijnen" die worden geleverd in de strijd tegen IS.

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • cengiz kaan attilla

    De vertaling is niet korect de minister zegt Julie hebben in Yemen evenveel burgers gedood en verhongert ALS asad in syrie! Hij zegt niet dat gaan wij ook doen

  • Dan Midden

    En de EU blijft dit land nog steeds sponsoren in de aanloop deel uit te maken van de EU want Turkije toont aan dat het steeds beter gaat met de burgerrechten in dat land? Doch polen en Hongarije zijn de slechte leerlingen op vlak van mensenrechten en moeten gestraft worden volgens dezelfde EU bonzen? Lijkt het niet logischer om Turkije economisch te boycotten. Dan kunnen ze ook de productie van de ford transit terug naar Genk halen ipv te laten bouwen in Turkije met 100 miljoen euro EU steun

Lees meer