2 Mauricio Macri.
REUTERS Mauricio Macri.

Argentijnse president verlaagt belastingen na verkiezingsnederlaag: “Ik heb jullie gehoord”

De Argentijnse president Mauricio Macri heeft een reeks belastingverlagingen voor werknemers en bedrijven aangekondigd na zijn nederlaag bij de voorverkiezingen. Die voorverkiezingen worden gezien als een generale repetitie van de presidentsverkiezingen van oktober. "Ik heb jullie gehoord", zei Macri vandaag in een toespraak. 

Er komt een eenmalige bonus voor ambtenaren van omgerekend 80 euro en ook het minimumloon gaat omhoog, al is nog niet bekend om welk bedrag het gaat. Arme gezinnen zullen extra kinderbijslag ontvangen, studiebeurzen zullen worden opgehoogd en zelfstandigen zonder personeel betalen de komende twee maanden slechts de helft van hun belastingen.  Ten slotte beloofde de president ook de benzineprijzen voor 90 dagen te bevriezen. Dit wordt echter niet in een wet vastgelegd, maar in samenspraak met de energiemaatschappijen geregeld. 

De centrumrechtse Macri kreeg zondag 32 procent van de stemmen achter zich bij de voorverkiezingen. Grote winnaar was de centrumlinkse kandidaat Alberto Fernandez met 47,6 procent van de stemmen. Hij was de stafchef van ex-president Cristina Fernandez de Kirchner. Kirchner is nu de ‘running mate’ van Fernandez.

2 Cristina Fernandez de Kirchner (links) en Alberto Fernandez tijdens de campagneafsluiting begin augustus 2019.
AFP Cristina Fernandez de Kirchner (links) en Alberto Fernandez tijdens de campagneafsluiting begin augustus 2019.

Crisis

Na de verkiezingen kelderden de aandelenmarkt en de peso. De overwinning van Fernandez wordt gezien als een verwerping van de strenge bezuinigingsmaatregelen die Macri heeft opgelegd in een poging om de Argentijnse economie te stabiliseren. Het land beleeft een recessie en heeft een van de hoogste inflatieniveaus ter wereld. De peso heeft in het afgelopen jaar al de helft van zijn waarde verloren.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer