De verklaringen volgen enkele dagen na het bezoek van een technische missie van het IMF aan Buenos Aires. Het IMF laat weten "aan de zijde te blijven" staan van het land in "deze moeilijke tijden" en de vraag tot schuldherschikking te bekijken.
EPA De verklaringen volgen enkele dagen na het bezoek van een technische missie van het IMF aan Buenos Aires. Het IMF laat weten "aan de zijde te blijven" staan van het land in "deze moeilijke tijden" en de vraag tot schuldherschikking te bekijken.

Argentinië vraagt schuldherschikking van 57 miljard dollar aan IMF

Argentinië heeft aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een herschikking gevraagd van zijn schuld van 57 miljard dollar, tegenover dewelke fiscale bezuinigingen beloofd waren en waarvan de eerste terugbetalingen zouden gebeuren in 2021. Dat heeft minister van Financiën Hernan Lacunza gemeld. Het IMF zegt de vraag te bekijken.

De verklaringen volgen enkele dagen na het bezoek van een technische missie van het IMF aan Buenos Aires. Argentinië verkeert in financiële moeilijkheden na een verrassend zware verkiezingsnederlaag van de liberale president Mauricio Macri.

Het IMF laat weten "aan de zijde te blijven" staan van het land in "deze moeilijke tijden" en de vraag tot schuldherschikking te bekijken.

Inflatie 

Argentinië kampte al met een torenhoge inflatie, afnemende consumptie en groeiende armoede en werkloosheid, en na de verkiezingsnederlaag is de munt ook nog eens ingestort. Minister van Financiën Nicolas Dujovne stapte op en werd een week geleden vervangen door Lacunza.

Het IMF verstrekte Argentinië na twee muntcrisissen vorig jaar al miljarden dollars aan noodleningen. De steun van het IMF ligt echter moeilijk bij een groot deel van de Argentijnse bevolking, dat de instelling verantwoordelijk acht voor de economische instorting van het land in 2001.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    Doe er maar 30 miljard van af, de financiële wereld zal het wel opvangen. Wanbeleid loont zeker.

  • robrecht Peeters

    40 jaar al moeilijke tijden , het is maar hoe men het bekijkt

Lees meer