2 Ariel Castro
REUTERS Ariel Castro

Ariel Castro noemde zichzelf een "seksueel roofdier"

Ariel Castro, de voornaamste verdachte in de ontvoering en verkrachting van drie jonge vrouwen in de Amerikaanse staat Ohio, is deze voormiddag voor het eerst voor de rechter verschenen. Tijdens zijn voorgeleiding staarde Castro de hele tijd naar de grond. Er liggen vier aanklachten voor ontvoering van de drie vrouwen en het 6-jarige meisje, dat geboren werd tijdens de opsluiting, op tafel. Daarbovenop is hij ook drie keer aangeklaagd voor de verkrachting van de vrouwen. De rechter legde de borgsom vast op 8 miljoen dollar.

De 52-jarige Castro, die verdacht wordt van verkrachting en ontvoering, verscheen geboeid en met gebogen hoofd in de zaal. Tijdens de zitting, die maar een paar minuten duurde, heeft hij niets gezegd. Castro zou Amanda Berry, Gina DeJesus en Michelle Knight goed tien jaar lang in zijn huis vastgehouden en verkracht hebben.

Seksueel roofdier
Uit de zitting bleek dat Ariel Castro zichzelf in 2004 al een "seksueel roofdier" noemde, dat hulp nodig had. Volgens de media werd een briefje met die boodschap teruggevonden tussen de documenten die de politie had meegenomen na een huiszoeking in het huis waar de vrouwen opgesloten waren. "Ik ben een seksueel roofdier. Ik heb hulp nodig", zo luidt het.

Op het briefje staat ook een vermoedelijke verwijzing naar de drie vrouwen: "Ze zijn hier tegen hun wil omdat ze de fout hebben gemaakt in de wagen te stappen van een wildvreemde. Ik weet niet waarom ik er nog een zoek, ik heb er al twee." De verdachte zou ook hebben opgeschreven dat hij zelfmoord wilde plegen en al zijn geld wilde nalaten voor zijn slachtoffers.

De politie van Cleveland heeft tijdens een persconferentie gemeld dat er "meer dan 200 bewijzen zijn gevonden in het huis" en dat die allemaal onderzocht zullen worden.

Dreiging tot moord
Belangrijk zijn ook de getuigenissen van de vrouwen. Een van hen vertelde dat ze gedwongen werd te helpen bij de bevalling van Berry. Michelle Knight (32) heeft onderzoekers verteld dat Ariel Castro dreigde haar te vermoorden als de baby het niet zou overleven.

Zes jaar geleden beviel Amanda Berry (27) van een dochter. Knight en de derde vrouw, Gina DeJesus (23) moesten helpen bij de bevalling. Toen de baby even stopte met ademen, gaf Knight haar mond-op-mondbeademing, meldde CBS News. Om te bepalen of Castro de vader van het meisje is, zal een vaderschapstest worden gedaan.

Miskramen
Berry vertelde de politie dat Castro haar dochter wel eens meenam buitenshuis. Ze wist de echte namen van de ontvoerde vrouwen niet, zodat zij zich buiten niet kon verspreken en achterdocht zou wekken. DeJesus heeft verklaard door Castro te zijn verkracht, maar denkt niet dat zij ooit zwanger is geweest. Knight heeft de politie verteld dat zij vijf keer zwanger is geweest van Castro. Hij zou haar in haar buik hebben gestompt waardoor ze iedere keer een miskraam kreeg.

Kelder
In eerste instantie werden de vrouwen vastgeketend in de kelder. Later, toen zij geen verzet meer boden, mochten ze ook in andere delen van het huis komen. Gedurende hun gevangenschap zijn de vrouwen maar twee keer buiten geweest, in de achtertuin. Ze moesten daarbij een pruik en zonnebril op en hun hoofd omlaag houden.

De drie vrouwen waren al ongeveer 10 jaar vermist. Ze zijn gevonden in het huis van de 52-jarige Castro. Hij is woensdag aangeklaagd voor ontvoering en verkrachting. Castro verscheen vandaag voor het eerst voor de rechter. Die legde de borgsom op 8 miljoen dollar. Knights lag vanochtend nog in het ziekenhuis. De twee andere vrouwen mochten gisteren naar huis.

2 De broers Castro
GETTY De broers Castro

Lees meer