AFP

Artsen Zonder Grenzen: 'We zijn nog steeds niet beschermd tegen ebola'

De ebola-epidemie zou in West-Afrika weer kunnen opspelen en gezondheidsinstellingen zijn niet beter voorbereid dan een jaar geleden, zegt Artsen zonder Grenzen.

"De realiteit is dat als ebola nu op dezelfde schaal zou terugkeren als vorig jaar augustus en september, we het nauwelijks beter zullen doen," aldus Joanne Liu, hoofd van Artsen Zonder Grenzen. 

Leiders van de G7 spraken deze week af om een einde te maken aan de epidemie die tot nu al aan 11 duizend mensen het leven kostte, maar er werd weinig concrete actie ondernomen. Liu: "We zijn teleurgesteld in de World Health Assembly en opnieuw in de G7 wat betreft hun aanbevelingen."

Ebola nog niet weg
Waar het virus zich momenteel minder snel verspreid in West-Afrika, lijkt het voorlopig nog niet onder controle. In Guinea is het virus de afgelopen weken bijvoorbeeld uitgebroken in gebieden die eerder ebolavrij waren. Jerome Mouton, leider van Artsen Zonder Grenzen in Guinea: "We zitten in dezelfde situatie waar we te optimistisch zijn en zeggen dat ebola bijna klaar is en er geen probleem meer is. Maar in feite is het een groot probleem omdat er in potentie weer zo'n grote epidemie kan ontstaan."

Lees meer