3
AFP

Assange: "Ik vergeet en vergeef niet"

Julian Assange "vergeet en vergeeft niet" dat hij "zeven jaar opgesloten is geweest", waarvan vijf in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Dat zegt de stichter van onthullingssite Wikileaks vandaag in een tweet, die hij enkele uren na het bericht dat Zweden de verkrachtingszaak tegen hem verticaal klasseerde, de wereld instuurde. "Zeven jaar opgesloten zonder vervolgd te worden, terwijl mijn kinderen opgroeien en mijn naam door het slijk wordt gesleurd."

Politiek asiel in Frankrijk?

Tegen Assange liep in Zweden sinds 2010 een onderzoek wegens verkrachting van twee vrouwen. Assange heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij stelt dat ze een truc zijn om hem aan de VS uit te leveren.

De Amerikanen werken aan een arrestatiebevel tegen Assange, omdat zijn WikiLeaks massaal geheime documenten van de Amerikaanse overheid heeft gepubliceerd. Om te vermijden dat hij aan Zweden (en de VS) uitgeleverd zou worden, zit hij sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Nu heeft de Zweedse justitie het internationale arrestatiebevel tegen hem ingetrokken.

Als hij een stap buiten de ambassade zet, loopt hij evenwel nog altijd het risico te worden opgepakt door de Britse politie. Die wil Assange aanhouden, omdat hij vijf jaar geleden niet beschikbaar bleef voor justitie, nadat hij op borgtocht was vrijgelaten.

Assange wil nu politiek asiel aanvragen in Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Juan Branco gezegd tegen FranceInfo. Branco legde niet uit hoe Assange Frankrijk denkt te kunnen bereiken, zonder te worden opgepakt door de Britten. Branco zei dat mogelijke vervolging door de VS een belangrijke reden voor Assange is om asiel aan te vragen in Frankrijk.

3
AFP
3
AFP

Lees meer