2 De Myanmarese leidster Aung San Suu Kyi.
AFP De Myanmarese leidster Aung San Suu Kyi.

Aung San Suu Kyi verschijnt voor strafhof in Den Haag op beschuldiging van genocide

Een delegatie onder aanvoering van de Myanmarese leidster Aung San Suu Kyi is vandaag voor het internationaal strafhof in Den Haag verschenen. Zij en de andere leiders van Myanmar worden door Gambia beschuldigd van volkerenmoord op de Rohingya, een volk dat de moslimreligie belijdt.

De openbaar aanklaagster riep de leiding van Myanmar op om meteen een einde te maken aan de massamoorden en de systematische vervolging van Rohingya-moslims. Aung San Suu Kyi was aanwezig in de rechtszaal, maar naar alle verwachting zal ze pas morgen het woord nemen. In 1991 won ze nog de Nobelprijs voor de Vrede vanwege haar strijd voor democratie en vrijheid in haar land.

Onderzoekers van de Verenigde Naties beschuldigen de militaire leiding van Myanmar ervan een reeks gruwelijkheden gepleegd te hebben tegen de Rohingya. “Ze toonden de wil om dat volk uit te moorden”, klonk het zelfs. 

In 2017 werden meer dan 730.000 Rohingya de grens overgejaagd naar Bangladesh. Zowel de militaire leiding als de regering van Myanmar verwerpt met klem de beschuldigingen.

2 Aanhangers van Aung San Suu Kyi laten in haar thuisland hun stem horen.
AFP Aanhangers van Aung San Suu Kyi laten in haar thuisland hun stem horen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer