Aya Maasarwe
Instagram Aya Maasarwe

Australië in rep en roer na gruwelijke moord en verkrachting 21-jarige studente

Een jongeman uit Australië is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 jaar voor de brute verkrachting en moord op een Israëlische studente. De 21-jarige Codey Herrmann bracht de even oude Aya Maasarwe om het leven terwijl ze op weg naar huis was na een avondje stappen met haar vriendinnen.

De in Israël geboren Aya Maasarwe kwam als uitwisselingsstudent naar Australië om te studeren aan de La Trobe University in Melbourne, een van de meest gerenommeerde universiteiten van het land. Op woensdag 16 januari loopt ze in de buurt van de universiteit te bellen met haar jongere zus, als ze opeens van achteren wordt aangevallen door een onbekende man.

Haar belager slaat haar met een metalen pijp in het gezicht, sleurt haar mee naar een rustige plek, verkracht haar en slaat haar vervolgens dood. De man steekt haar lichaam daarna in brand en probeert alle sporen uit te wissen. De volgende ochtend wordt het zwaar verminkte lichaam van Maasarwe door voorbijgangers gevonden.

Slaat in als een bom

Twee dagen later wordt de 21-jarige Codey Herrmann gearresteerd. Alles wijst erop dat hij de dader is. De moord op de student slaat in Australië in als een bom en leidt tot verschillende bijeenkomsten die over heel het land door duizenden mensen worden bezocht. De veiligheid van jonge vrouwen en internationale studenten komt hoog op de politieke agenda te staan. “Dit was een ongelooflijk schokkende, verachtelijke en tragische aanval”, laat de Australische premier Scott Morrison kort na het drama weten.

Met de flink hoge straf voor Codey Herrmann wil de Australische rechtsstaat een streng voorbeeld stellen. “Vrouwen moeten de vrijheid hebben om alleen over straat te lopen zonder bang te zijn om gewelddadig te worden aangevallen door een vreemdeling”, verklaarde rechter Elizabeth Hollingworth van het Hooggerechtshof.

Strafvermindering

De advocaat van Herrmann pleitte tijdens de rechtszaak voor strafvermindering, omdat zijn cliënt aan een zware persoonlijkheidsstoornis zou lijden, als gevolg van een jeugdtrauma. De rechter toonde sympathie voor de stoornis, maar benadrukte dat zijn mentale toestand alleen nog maar meer reden gaf om de samenleving tegen zo iemand te beschermen.

De vader van Maasarwe toonde zich tevreden met de uitspraak en riep de Australische regering op meer te doen om de veiligheid van vrouwen en internationale bezoekers nog beter te beschermen. Op de vraag hoe het voelde om de moordenaar van zijn dochter recht in de ogen aan te kijken, antwoordde hij: “We hebben Aya verloren, het maakt niet hoe en of ik naar hem kijk. Ons kompas is geen wraak. Ons kompas is positief, niet negatief.”

Kritiek

De familie toonde zich overigens wel kritisch naar de rechtbank over de beslissing om details van de griezelige moord vrij te geven. “De rechtbank geeft niets om ons gevoel of onze cultuur,” brieste de vader. “Het was heel moeilijk om de details van de moord in het nieuws te zien”, voegde de zus van het slachtoffer daaraan toe. “We weten al wat er is gebeurd. Het is mijn zus en zij is ook mijn beste vriendin. Het was heel, heel moeilijk.”

Volgens de mensenrechtencommissie van Australië kampt het land al tijden met “een verontrustend hoog percentage" als het gaat om geweld tegen vrouwen. Volgens cijfers van de overheid heeft één op de vijf vrouwen en één op de twintig mannen seksueel geweld of bedreigingen ervaren sinds de leeftijd van 15 jaar.

Melbourne, de op één na grootste stad van Australië, trekt al vele jaren veel buitenlandse studenten naar zijn vele universiteiten. Meer dan 200.000 studenten kwamen in 2017 naar de staat Victoria om er te studeren.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Filiep Lapeire

    36 jaar effectief is nog te weinig het slachtoffer kreeg een zwaardere veroordeling.

  • Philippe Schotte

    36 jaar is geen dag te weinig . Verkrachters moeten gewoon zeer zwaar gestraft worden want de slachtoffers als ze deze smerige walgelijk daad overleven zijn getekend voor het leven en Aya ocharme zij was gewoon kansloos tegen dit monster !!

Lees meer