EPA

Australische aartsbisschop zet tijdelijk stap opzij na veroordeling

In Australië heeft de aartsbisschop van Adelaide, Philip Wilson, aangekondigd dat hij tijdelijk een stap opzij zal zetten, daags nadat hij schuldig werd bevonden aan het toedekken van kindermisbruik in de jaren zeventig. De komende dagen zal hij de nodige "administratieve regelingen" treffen om het aartsbisdom draaiende te houden, om uiteindelijk vrijdag zijn functies aan iemand anders over te laten, zo zegt hij in een mededeling. In Chili werden dan weer veertien priesters geschorst wegens vermoedens van seksueel misbruik.

De 67-jarige Wilson werd gisteren door een rechtbank in Newcastle, in de zuidoostelijke staat Nieuw-Zuid-Wales, schuldig bevonden aan het toedekken van kindermisbruik door priester Jim Fletcher. De zaak dateert van de jaren zeventig, toen Wilson hulppriester was in de parochie East Maitland, ten westen van Newcastle. De aartsbisschop riskeert tot twee jaar gevangenisstraf.

Wilson heeft nog niet beslist of hij in beroep zal gaan tegen de uitspraak, maar beraadt zich nog met zijn advocaten, zo geeft hij te kennen. Zolang de procedures lopen, zet de zestiger wel een stap opzij. "Ik verzeker dat de zaken van het aartsbisdom naar behoren zullen worden beheerd in mijn afwezigheid", luidt het. 

Ontslag

"Als op eender welk moment zou blijken dat het voor mij nodig of aangewezen is om meer formele stappen te ondernemen, waaronder mijn ontslag nemen als aartsbisschop, dan zal ik dat doen."

Wilson is de hoogte katholieke functionaris die is veroordeeld in verband met seksueel misbruik. In Australië loopt wel nog het proces tegen de Australische kardinaal George Pell (76), die zich als jonge priester en later ook als aartsbisschop aan jongens zou hebben vergrepen. De 76-jarige clericus werd in 2014 benoemd tot eerste kardinaal-prefect van het secretariaat voor de Economie, waardoor hij ook weleens de nummer drie van het Vaticaan wordt genoemd. 

14 Chileense priesters geschorst

In Chili heeft de bisschop van Rancagua, Alejandro Goic, dan weer veertien priesters geschorst, nadat ze in een reportage van de zender T13 ervan waren beschuldigd seksuele berichten te hebben gestuurd naar minderjarigen. Enkele dagen geleden berichtten lokale media al over de schorsing van twaalf priesters, maar het eigenlijke aantal ligt dus hoger.

De betrokken priesters van het bisdom van Rancagua, op 85 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago, "hebben dingen gedaan die een misdaad zouden kunnen inhouden in het burgerlijk en canoniek recht", zegt Goic. De bisschop heeft alle informatie zowel naar het parket als naar het Vaticaan gestuurd.

Het nieuws komt er nadat alle 34 bisschoppen van Chili vrijdag collectief hun ontslag hadden aangeboden bij paus Franciscus. Een demarche in de nasleep van het schandaal rond het toedekken van seksueel misbruik door geestelijken.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer