8 Ook in Sydney viel de regen gisteren met bakken uit de lucht.
Getty Images Ook in Sydney viel de regen gisteren met bakken uit de lucht.

Australische brandweer blij met regen die met bakken uit de lucht valt, maar nu dreigen weer andere gevaren

De fikse regenbuien die momenteel in het zuidoosten van Australië vallen, zorgen voor blijdschap bij de brandweer in het gebied, maar kunnen op termijn ook tot problemen leiden. De staten Victoria, New South Wales en South Australia werden afgelopen maanden getroffen door hevige bosbranden, maar hebben nu te maken met veel, en mogelijk zelfs té veel regen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"We hopen dat dit de komende dagen zo doorgaat", laat de brandweer van New South Wales vandaag weten. "De regen is de afgelopen 24 uur over de meeste getroffen gebieden gevallen. En dat is geweldig nieuws." Het maakt het blussen van de branden een stuk makkelijker. 

Toch waarschuwen de autoriteiten nu ook voor de hevige regenbuien. Als de gebieden vol stromen met water kan het voor brandweerwagens moeilijk zijn de verschroeide gebieden te bereiken. Ook is er een kans op overstromingen, omdat de verbrande grond het water niet kan vasthouden. En in New South Wales zijn dan weer honderdduizenden vissen gestorven doordat de hevige regenbuien stromen as, modder en puin meenemen op hun weg naar beneden. Biologen vertellen aan The Guardian Australia dat ze vrezen voor een tientallen jaren durende impact op het visbestand.

De hevige regen in sommige gebieden wil overigens niet zeggen dat alle branden al geblust zijn. Er zijn zeker nog honderd actieve branden in de staten New South Wales, Victoria en South Australia. Het weerbureau van Australië verwacht wel dat er in maart sowieso genoeg regen valt om de bosbranden die het zuidoosten van het land teisteren te blussen. 

Maar zelfs als de branden worden geblust, is de droogte nog niet voorbij, volgens het weerbureau. Daar zijn nog maanden van bovengemiddelde hoeveelheid neerslag voor nodig.

Het land heeft al drie jaar te maken met ernstige droogte, waardoor de bosbranden sinds decennia niet zo hevig waren en enorme stukken land hebben verschroeid. Zeker 28 mensen kwamen om, meer dan 2.000 huizen zijn verwoest en veel dieren stierven. Duizenden Australiërs zijn geëvacueerd.

8
EPA
8 Veel inwoners van de getroffen gebieden kunnen ondertussen de schade opmeten.
AFP Veel inwoners van de getroffen gebieden kunnen ondertussen de schade opmeten.
8
Getty Images
8 Door de regen verschijnen aan verbrande bomen ondertussen ook de eerste kleine voorbeelden van natuurherstel.
AP Door de regen verschijnen aan verbrande bomen ondertussen ook de eerste kleine voorbeelden van natuurherstel.
8
Getty Images
8
AP
8
AFP

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lucien Switten

    't is ook nooit goed.

  • jean pierre Tibermont

    Het zoveelste bewijs de natuur herstelt steeds zichzelf maar ja daar willen de groene dictators niet van weten net zoals bewezen is dat de "nieuwe" diesel motoren even goed zijn dan de onbetaalbare electrische !!!

Lees meer