2
AP

Australische ‘eiertikker’ (17) groeit uit tot internetheld

De tiener die eerder vandaag demonstratief een ei stuksloeg op het hoofd van de uiterst rechtse Australische senator Fraser Anning is een ware held op internet. Op de site GoFundMe kwam in enkele uren tijd bijna 10.000 dollar binnen voor juridische steun en ,,meer eieren’'. Het doel van de fondswervingsactie ten behoeve van #eggboy was 2000 dollar.

“Zoals altijd zijn linkse politici en de media er weer snel bij om te zeggen dat de oorzaak van de schietpartij bij de huidige wapenwet ligt of dat de reden mensen zijn met een nationalistisch gedachtegoed, maar dat is allemaal cliché-onzin”, schreef de Australische senator uit Queensland in een verklaring die werd gedeeld door een journalist op Twitter. 

“De echte oorzaak van het bloedvergieten in de straten van Nieuw-Zeeland vandaag is het immigratiebeleid dat mogelijk maakte dat islamitische fanatici konden emigreren naar Nieuw-Zeeland”, vervolgde hij. 

Ei

Behalve bakken kritiek volgde er ook een ei na de omstreden uitspraken van de Australische senator. Dat ei belandde recht op zijn hoofd. Terwijl Fraser Anning de pers en enkele aanhangers toesprak, besloop een kwade landgenoot de senator langs achteren. Vervolgens sloeg hij het ei op het hoofd van Anning kapot. Die laatste was wellicht verrast en sloeg de jongeman hard in het gezicht. Enkele aanhangers van de politicus kwamen al snel tussenbeide en overmeesterden de oproerzaaier. 

2
AP

“Walgelijk”

De Australische premier Scott Morrison reageert zeer scherp: “De opmerkingen van senator Fraser, waarin hij de moordzuchtige aanslag door een gewelddadige, rechtse, extremistische terrorist in Nieuw-Zeeland aan migratie wijt, zijn walgelijk. “Er is geen plaats in Australië voor dit soort meningen, laat staan in het Australische parlement”, klinkt het.

Ook voormalig Australisch premier Malcolm Turnbull is niet te spreken over het gedrag van de senator: “De commentaar van Fraser Anning vandaag is verachtelijk. Hij brengt de Senaat ten schande en -wat veel erger is- door haat te verspreiden en Australiërs tegen mekaar op te zetten, doet hij precies wat terroristen willen”. 

Tony Burke van de Australische Labor-partij noemt het “vreselijke en zieke haatspraak”. “De normalisering van dit soort fanatisme is iets wat we niet enkel bij Anning zien. We moeten dit thematiseren en ontmantelen, we moeten ervoor zorgen dat dit zicht in het parlement niet verspreidt. Hij doet dit bewust; hij zoekt het conflict en de beruchtheid op”, zegt Burke aan ABC. 

Ook de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid heeft de opmerkingen ten strengste veroordeeld. Hij beschuldigt de senator ervan aan te zetten tot extremisme. “In tijden van rouw en reflectie ontsteekt deze Australische senator de vlam van geweld en extremisme”, twitterde hij.

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Richard Kerkhofs

    Zo moesten er meer zijn. Zet al die extreem-rechtse zakkenwassers maar voor schut met een rauw eitje op de kop! De rake klap neemt die jongen er echt wel bij, maar die senator zal voor de rest van zijn carriere nu ook als opvliegende vechtersbaas gebrandmerkt staan, want door op die zielige en buitenpropotioneel gewelddadige manier te reageren toont hij de ware aard van het beestje.

  • Frits Vandenberge

    Die senator heeft zeker een punt maar de reactie van de terrorist op de islam is buitensporig en onverdedigbaar.

Lees meer