Alek Sigley bij zijn aankomst op de luchthaven in Tokio, Japan.
REUTERS Alek Sigley bij zijn aankomst op de luchthaven in Tokio, Japan.

Australische student die vastgehouden werd in Noord-Korea ontkent spion te zijn

De Australische student die meer dan een week vermist was in Noord-Korea maar vorige week gezond en wel in Peking aankwam, ontkent een spion te zijn.

Noord-Korea beschuldigde de 29-jarige Alek Sigley van spionage en activiteiten tegen de staat. Zo zou hij propaganda tegen Pyongyang hebben verspreid en foto's en ander materiaal hebben aangeboden aan mediabedrijven die kritiek uiten op het land. Sigley zou "op heterdaad betrapt" zijn en zou zijn "spionage eerlijk hebben toegegeven". Volgens het regime is de man vrijgelaten nadat hij om vergiffenis had gevraagd.

"De beschuldiging dat ik een spion ben is (vrij voor de hand liggend) vals", liet Sigley op Twitter weten. Het enige materiaal dat ik verspreid heb, is publiciteit.

Zweedse diplomaten

De Australiër was donderdag vrijgelaten dankzij de hulp van Zweedse diplomaten en is nu in Tokio, waar hij herenigd is met zijn Japanse vrouw. Hij zei dat ze het allebei mentaal en fysiek goed stellen.

Sigley, die afkomstig is uit het Australische Perth, spreekt vloeiend Koreaans en woonde en werkte in Noord-Korea. Hij organiseerde er gespecialiseerde educatieve tours, die ondertussen geannuleerd zijn. Hij zegt nog steeds "zeer geïnteresseerd te zijn in Noord-Korea" en hij wil er zijn academisch werk verderzetten. "Maar ik heb momenteel geen plannen om het land opnieuw te bezoeken, zeker niet op korte termijn", aldus Sigley.

De man studeerde Koreaanse literatuur aan de Kil Il Sung-universiteit in Pyongyang, maar zal zijn masterdiploma nu niet meer halen, “ondanks meer dan de helft van de opleiding gevolgd te hebben en goede resultaten behaald te hebben", aldus Sigley, die betreurt “wellicht nooit meer in de straten van Pyongyang te kunnen lopen”. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer