3 Alek Sigley.
EPA Alek Sigley.

Australische student in Noord-Korea vermist

In Noord-Korea is een Australische student vermist. De 29-jarige man organiseerde rondleidingen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Mogelijk is Alek Sigley uit Perth gearresteerd.

Omroep ABC meldt dat Sigley begin deze week als vermist is opgegeven door vrienden. Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft om onmiddellijke opheldering gevraagd. Een woordvoerder zei dat het ministerie bijstand verleent aan de familie. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel biedt consulaire bijstand aan de familie (...) van een Australische man die naar verluidt wordt vastgehouden in Noord-Korea”, aldus de woordvoerder.

De familie van Alek Sigley weet niet of hij effectief wordt vastgehouden, maar heeft sinds dinsdag niets meer van hem gehoord. De man spreekt vloeiend Koreaans en is de oprichter van het Australische bedrijf Tongil Tours, dat sinds 2013 educatieve reizen naar Noord-Korea aanbiedt. In 2018 begon hij aan een master in de Koreaanse literatuur, aan de Kim Il-sung Universiteit in Pyongyang. 

3 Alek Sigley.
ALEK SIGLEY Alek Sigley.

Net als veel landen heeft Australië geen diplomatieke missie in het geïsoleerde land. Daarvoor kunnen ze aankloppen bij Zweden. De student is naar verluidt de enige Australiër die permanent in Noord-Korea woont. Hij studeert daar Koreaanse literatuur aan de Universiteit van Pyongyang.

De Australische regering verbiedt haar burgers niet om naar Noord-Korea te reizen, maar vraagt hen wel om “de noodzaak om naar het land te reizen te heroverwegen”. Dat reisadvies is het meest ernstige na een verbod, en betekent dat er levensbedreigende risico’s kunnen verbonden zijn aan een reis naar een land.

3
EPA

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michel Van der Hoydowch

    Hij had beter in Zuid Korea ,dezelfde taal ,kunnen gaan studeren ipv bij een dictator ,die zelfs zijn eigen broer en oom liet vermoorden.

  • Guy Bevers

    Wie gaat nu studeren in Noord-Korea ?

Lees meer