3 Sigley kwam gisteren aan op de luchthaven in Tokio.
EPA Sigley kwam gisteren aan op de luchthaven in Tokio.

Australische student was spion in Noord-Korea, zegt regime

De Australische student Alek Sigley, die gisteren Noord-Korea werd uitgezet nadat hij er meer dan een week vermist was, voerde volgens het regime “spionageactiviteiten” uit in het land. Zelf gaf Sigley na zijn terugkeer uit het land voorlopig enkel aan dat hij graag opnieuw “een normaal leven” wil.

“Onderzoek heeft uitgewezen dat hij op aansturen van NK News (een Amerikaans nieuwsmedium over Noord-Korea, red.) en andere anti-Noord-Koreaanse media verschillende keren gegevens en foto's heeft overgemaakt”, zegt het Noord-Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap KCNA vandaag. Volgens het staatspersagentschap had Sigley bewust “minutieus” zo veel mogelijk informatie verzameld in hoofdstad Pyongyang “door gebruik te maken van zijn status als buitenlands student”.

De 29-jarige Sigley studeerde literatuur in Pyongyang en organiseerde er ook al jarenlang rondleidingen voor toeristen. “Er bestaat in de wereld geen ander land zoals Noord-Korea”, zei hij in 2017. Hij stelde toen ook dat het niet gevaarlijk is om naar Noord-Korea te gaan. “Als we dachten dat het onveilig was, zouden we stoppen met deze rondleidingen.”

“Verrassend goede restaurants in Pyongyang”

Sigley schreef geregeld over zijn leven in Noord-Korea op sociale media, en postte ook verslagen op NK News. Zijn laatste post daar, over “verrassend goede restaurants in Pyongyang”, dateert van 30 april. Maar NK News ontkent dat Sigley een “spion” was. “Zijn zes artikelen op onze site zijn het enige resultaat van onze samenwerking. Het idee dat deze columns, transparant onder zijn naam gepubliceerd, tegen de staat ingaan, is een foutieve weergave die wij bestrijden”, aldus Chad O’Carroll, ceo van uitgever Korea Risk Group, in een mededeling. “Alek Sigleys goed gelezen columns tonen een a-politiek en interessant inzicht in het leven in Pyongyang dat wij gepubliceerd hebben in een poging stukjes over de dagelijkse realiteit te tonen.” 

Op 25 juni raakte de man vermist, maar gisteren bleek dat hij door het regime was opgepakt en het land uitgezet. Volgens KCNA heeft Sigley zijn “spionageactiviteiten” toegegeven en heeft hij herhaaldelijk om vergiffenis gevraagd. “De regering heeft haar humanitaire verdraagzaamheid aan de dag gelegd en hem op 4 juli ons land uitgewezen”, klinkt het officieel.

Na zijn vrijlating vloog Sigley met de Zweedse gezant in Noord-Korea naar Peking en vandaar door naar Tokio. De gezant, Kent Harstedt, nam deel aan gesprekken met Noord-Koreaanse functionarissen over de vrijlating van Sigley.

3 Sigley bij zijn aankomst op de luchthaven van Peking.
AP Sigley bij zijn aankomst op de luchthaven van Peking.

“Blij opnieuw samen te zijn met mijn vrouw”

Sigley zelf liet in een mededeling weten dat het goed met hem gaat. Hij bedankte iedereen om de bezorgdheid en de steun voor zijn familie. “Ik ben erg blij opnieuw samen te zijn met mijn vrouw, Yuka, en met mijn familie in Perth te hebben kunnen spreken om hen te zeggen dat het goed met mij gaat.” Hij gaf geen verdere commentaar.

Australisch premier Scott Morrison had de verdwijning van Sigley op de top van de G20 in Japan met wereldleiders besproken en aan Zweden hulp gevraagd om hem vrij te krijgen. Australië heeft geen ambassade in Noord-Korea en doet een beroep op de Zweedse ambassade in Pyongyang voor consulaire zaken. Zweden heeft sinds 1970 een ambassade in Noord-Korea en behartigt ook de Amerikaanse belangen in het land.

De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben al eerder westerse bezoekers opgepakt, zoals de Amerikaanse toerist Otto Warmbier. Noord-Korea stuurde hem na anderhalf jaar detentie in comateuze toestand naar zijn thuisland, waar hij overleed.

3
AFP

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • André Gijbels

    Iedereen die Noord Korea bezoek is potentieel een spion , als men opgepakt voor een minste prul , moet men toegeven dat hij of zij aan spioneren was , anders gaat ge de gevangenis in met de gevolgen van dien, het regime heeft altijd gelijk ,ook zijt gij onschuldig toch zijt men een spion van het verderfelijk westen

Lees meer