Twitter / @ulyssepariser

Auto ramt combi op Champs-Elysées: agenten vinden explosieven, gasflessen, kalasjnikov en pistolen

Bestuurder overleden, zou trouw hebben gezworen aan IS

Op de Champs-Elysées in Parijs is een man vanmiddag met een wagen ingereden op een voertuig van de gendarmerie. Onderzoekers behandelen de zaak als terreur. Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, laat weten dat de bestuurder is overleden.

In verband met de aanslag is een politie-operatie aan de gang in Plessis-Pâté (Essonne). Rond een pand waar de 31-jarige Adam A. woont, is een veiligheidszone afgebakend. Adam A. zou de man zijn die met een Renault het voertuig van de gendarmerie heeft geramd.

De wagen is meteen na de botsing in brand gevlogen. De bestuurder is uit de wagen bevrijd door de brandweer. Collomb spreekt van een "aanval die onze veiligheidstroepen viseerde". Er zijn geen politiemensen of omstaanders gewond geraakt. 

De bestuurder was een 32-jarige man die gekend was bij de veiligheidsdiensten. In de wagen zijn explosieven, gasflessen, een kalasjnikov en pistolen gevonden. Volgens minister Collomb hadden de explosieven in het voertuig een ontploffing kunnen veroorzaken. "Dit laat nog maar eens zien dat het dreigingsniveau in Frankrijk zeer hoog blijft", zei hij tegen verslaggevers.

Het antiterreurparket is een onderzoek gestart naar het incident. Een ontmijningsteam is ter plaatse gekomen, de prefectuur van de politie zegt dat de situatie onder controle is. De brand werd snel geblust. 

Identiteit dader
Volgens de Franse nieuwszender BFMTV staat op de identiteitskaart van de dader dat hij in Gennevilliers (Hauts-de-Seine) zou zijn geboren.

De dader van de mislukte aanslag was bovendien sinds 2015 geficheerd wegens het behoren tot de "radicale islamistische beweging", zo heeft het Franse persbureau AFP uit gelijkluidende bronnen vernomen. Volgens een gerechtelijke bron zou hij een video hebben gemaakt waarin hij trouw zweerde aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Zijn familie was gekend voor het lidmaatschap van de "salafistische" beweging. Volgens nieuwszender BFMTV had de 31-jarige man een wapenvergunning.

Het incident vond kortbij het Elysée plaats. Daar zou president Emmanuel Macron enkele uren later de Jordaanse koning Abdallah ontvangen.

De omgeving blijft voorlopig wel afgesloten, ook verschillende metrostations zijn gesloten.

Lees meer