6
Twitter

Auto rijdt in op voetgangers op Times Square: 1 dode, 22 gewonden

Een automobilist is vandaag op Times Square, in hartje New York, ingereden op voetgangers. Daarbij kwam zeker één persoon om het leven. 22 mensen raakten gewond. De politie gaat niet uit van een terreurdaad.

De wagen reed op het kruispunt van 7th Avenue and 45th Street, aan de rand van het bekende New Yorkse plein, het voetpad op en reed tientallen voetgangers aan. Een 18-jarige toeriste kwam daarbij om het leven.

De bestuurder crashte vervolgens en zette het op een lopen. Hij kon onmiddellijk ingerekend worden. Het gaat om Richard Rojas, een 26-jarige voormalige marinier uit de wijk Bronx.

"Rojas wou doodgeschoten worden door politie"
"Jullie moesten me doodschieten. Ik wou ze vermoorden", zou Rojas geroepen hebben bij zijn arrestatie. Dat meldt de New York Post. Rojas zou niet onder invloed van alcohol zijn geweest. Speurders gaan nu na of hij andere drugs in zijn bloed had.

Volgens een vriend was de man niet meer dezelfde nadat hij was teruggekeerd uit het leger. Rojas was marinier tussen 2011 en 2015 en na zijn terugkeer greep hij vaak naar de fles. Hij werd al twee keer gearresteerd voor dronken rijden.

6
avh/Google Earth

"Donald Trump is op de hoogte van de situatie op Times Square en zal de situatie op de voet volgen", maakte zijn woordvoerder Sean Spicer eerder op de dag bekend.

De politie gaat niet uit van een terreurdaad. Toch waren op verschillende cruciale plaatsen in New York antiterreureenheden gepositioneerd. De FBI zal de politie van New York bijstaan tijdens het onderzoek.

Tweede incident

In Staten Island, een andere wijk in New York, gebeurde luttele momenten na de crash op Times Square een tweede gelijkaardige incident. Ook daar reed een wagen in op voetgangers. Daar viel ook één dode, elf mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers zouden zich verschillende kinderen bevinden.

Volgens politiebronnen zouden beide incidenten niet gelinkt zijn. De politie gaat dus uit van louter toeval.

6
AFP

Vlaming getuigt

Vlaming Patrick Van Rosendaal (41) woont al enkele jaren in 'the Big Apple'. Hij is gids en zijn kantoor ligt niet ver Times Square. "Ik werk net om de hoek van het kruispunt van 7th Avenue en 45th Street waar de auto inreed op de massa. Ik ben gaan kijken naar wat er is gebeurd en het is hallucinant om die wagen te zien liggen. Eén grote ravage."

"Ik heb geluk gehad, want ik was net op weg om te gaan lunchen en dat doe ik geregeld weleens op Times Square. Dit keer was ik net de andere richting uitgestapt toen ik hoorde wat er zich had afgespeeld. Dit had véél erger kunnen zijn. Het is de eerste warme zomerdag, het stikt hier van de toeristen en Times Square is sowieso al erg druk. "

6 Patrick Van Rosendaal
rv Patrick Van Rosendaal
6
REUTERS

18-jarige toeriste

Alyssa Elsman, een 18-jarig meisje uit de Amerikaanse staat Michigan, was samen met haar familie op citytrip in New York. Enkele uren geleden werd ze op Times Square doodgereden door Richard Rojas, die nog 19 anderen verwondde.Alyssa kon de aanstormende wagen niet meer ontwijken en stierf ter plekke. Haar 13-jarige zus werd ook aangereden en raakte gewond. Zij is ondertussen opgenomen in het ziekenhuis.

Minder dan een uur voor het drama zette Alyssa nog een video op Instagram. In het filmpje zien we haar op de beroemde rode trappen op Times Square. 

6 Alyssa Elsman
Instagram Alyssa Elsman

6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Britt Tacq

    Vreemd toch, 2 keer precies het zelfde "ongeval", ongeveer tegelijkertijd en dicht bij elkaar. Volgens mij waren dit wel degelijk terreuraanvallen maar moet dit onder de radar blijven van Trump.

  • Bo Dina

    Dit kan gewoon niet meer mensen die zelfmoord willen plegen nemen altijd onschuldige mensen mee

Lees meer