2 De Italiaanse politie bij verschillende foto’s van ‘Ndrangheta-baas Rocco Morabito in 2017.
EPA De Italiaanse politie bij verschillende foto’s van ‘Ndrangheta-baas Rocco Morabito in 2017.

Baas van maffiaclan ‘Ndrangheta ontsnapt via dak uit gevangenis

De Italiaanse maffiabaas Rocco Morabito (52) is afgelopen nacht samen met drie andere gedetineerden ontsnapt uit een gevangenis in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in het Zuid-Amerikaanse land laten weten. 

Morabito, baas van de maffiaorganisatie 'Ndrangheta, werd in september 2017 opgepakt in Uruguay, na meer dan 20 jaar op de vlucht te zijn geweest.

Volgens het ministerie konden vier gedetineerden ontsnappen via een gat in het dak. Onder hen dus ook Morabito. Ze beroofden daarna ook nog de bewoonster van een woning in de omgeving.

2 Rocco Morabito.
AFP Rocco Morabito.

De Uruguayaanse autoriteiten arresteerden Morabito in 2017. Hij zat vast in afwachting van zijn uitlevering aan Italië. Daar moet hij nog een gevangenisstraf uitzitten van dertig jaar, onder meer vanwege drugshandel en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Morabito is volgens de Italiaanse autoriteiten een topfiguur binnen de beruchte ‘Ndrangheta. Hij staat onder meer bekend als de ‘Cocaïnekoning van Milaan’ en was sinds 1994 op de vlucht.De 'Ndrangheta is actief in Calabrië en is gespecialiseerd in de smokkel van cocaïne. Ze zou naar schatting controle hebben over zo’n 80 procent van de Europese cocaïnehandel.

De Italiaanse minister Matteo Salvini (Binnenlandse Zaken) zegt volgens persbureau ANSA de ontsnapping van de crimineel hoog op te nemen. Hij wil dat de autoriteiten in Montevideo ophelderen hoe Morabito de benen kon nemen.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • willem merken

    Iedereen heeft een prijs

  • Rory Dull

    In Uruguay kan men gemakkelijker omkopen

Lees meer