3 La Pelosa is erg in trek bij toeristen.
Getty Images La Pelosa is erg in trek bij toeristen.

Badgasten moeten vanaf volgende zomer toegangsgeld betalen voor bezoek aan populair Italiaans strand

Het Italiaanse strand La Pelosa, op het eiland Sardinië, is een van populairste stranden ter wereld. Tijdens de zomerperiode wordt La Pelosa overspoeld door duizenden toeristen. Milieuexperts stellen vast dat de grote stroom bezoekers een negatieve impact heeft op het ecosysteem van het strand. De lokale autoriteiten hebben daarom besloten om toegangskaartjes in te voeren. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Onderzoekers hebben aangetoond dat La Pelosa, in de gemeente Stintino, ten onder dreigt te gaan aan zijn succes. Het idyllische strand, het oude torentje op een eilandje voor de kust en het helblauwe water lokken in de zomerperiode per dag gemiddeld zesduizend bezoekers naar La Pelosa. Dat is rampzalig voor het ecosysteem van het strand. De burgemeester van Stintino, Antonio Diana, heeft daarom besloten dat bezoekers voortaan moeten betalen om nog op het strand te mogen. Ook mogen er vanaf volgende zomer niet meer dan 1.500 strandgangers per dag op La Pelosa. 

“We moeten erover waken dat het strand de volgende 500 jaar bewaard kan blijven. De overlast is nu te groot. Dit is het meest populaire strand op Sardinië, iedereen wil hier komen. Maar het geologische evenwicht is fragiel. We moeten aan de toekomst denken”, aldus Diana. “We denken aan vier euro per dag. Het geld dat hiermee wordt verdiend, zal opnieuw geïnvesteerd worden in het toezicht op en onderhoud van het strand”, klinkt het nog. De burgemeester benadrukt dat het voorlopig om een testperiode gaat. 

Eerder beslisten de lokale autoriteiten al dat bezoekers niet mogen roken op het strand en geen strandlakens - of tassen mogen meenemen. Op die manier wil de burgemeester voorkomen dat reizigers zand en schelpen meenemen naar huis als souvenir. Sardinië wordt al jaren geteisterd door toeristen die zakjes zand proberen mee te smokkelen.  

3 Het oude torentje op een eiland voor de kust van La Pelosa.
Getty Images Het oude torentje op een eiland voor de kust van La Pelosa.
3 Het parelwitte strand La Pelosa
Getty Images/iStockphoto Het parelwitte strand La Pelosa

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Verstrepen

    Op mijn koertje is het nog altijd gratis en dit jaar was er meer zon dan in Italië.

  • Tina Colpaert

    Dat zou ik nooit betalen strand is van iedereen

Lees meer