4 Het eiland Abaco, één van de Bahama's die bekendstaat om zijn havens, golfbanen en all-inclusive resorts, na de verwoestende orkaan Dorian.
AFP Het eiland Abaco, één van de Bahama's die bekendstaat om zijn havens, golfbanen en all-inclusive resorts, na de verwoestende orkaan Dorian.

Bahama's slaken noodkreet: “Toeristen, blijf alsjeblieft komen”

Het belangrijkste wat de mensen kunnen doen om de Bahama's te helpen, is er snel weer op vakantie gaan. Die oproep doet het ministerie van Toerisme van de Bahama's. Die sector zou de Bahama's dit jaar normaal gezien een nieuw bezoekersrecord bezorgen - tot orkaan Dorian over de eilandengroep raasde.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Alle donaties zijn welkom. Maar mensen kunnen ons ook heel erg helpen door onze eilanden in de niet getroffen gebieden te bezoeken. Die zijn open voor toeristen’’, zegt directeur Ellison Thompson van het Ministerie van Toerisme en Luchtvaart.

De premier van de Bahama's, Hubert Minnis, deed gisteren al een oproep van gelijke strekking: “Een van de beste manieren waarop mensen uit de rest van de wereld hun steun en solidariteit kunnen betuigen, is door onze andere eilanden te bezoeken per vliegtuig of cruiseschip.’’

4 Orkaan Dorian was niet alleen ongemeen krachtig (categorie 5), maar veroorzaakte door zijn extreem lage snelheid en de hevige overstromingen waarmee hij gepaard ging, extra grote schade.
AP Orkaan Dorian was niet alleen ongemeen krachtig (categorie 5), maar veroorzaakte door zijn extreem lage snelheid en de hevige overstromingen waarmee hij gepaard ging, extra grote schade.

Afhankelijk

Weinig landen zijn zó afhankelijk van toeristen als de Caraïbische eilandengroep. Toerisme leverde afgelopen jaar ongeveer de helft op van het nationale inkomen. 

Nu orkaan Dorian zijn verwoestende spoor over de Bahama's heeft getrokken, zijn de vooruitzichten voor de sector somber. Zo zijn op de noordelijke eilanden Grand Bahama Island en Abaco, twee bekende toeristische trekpleisters, veel kleine hotels, Airbnb's en andere vakantieverblijven door de storm beschadigd of verwoest. Alle hotels  op die twee eilanden zijn trouwens momenteel gesloten, volgens het ministerie van Toerisme. Die hotels zijn samen goed voor 3.000 kamers, een vijfde van het totale aantal op de Bahama's.

Niet overal even veel schade

Dorian heeft echter op lang niet elk van de eilanden van de Bahama's evenveel schade veroorzaakt. Zo heeft een aantal van de bekendste resorts, zoals Atlantis op Paradise Island, de monsterstorm ongedeerd doorstaan. Dat geldt ook voor Nassau, de grootste stad. Dat stelt de Bahama's voor een dubbele uitdaging: toeristen overtuigen om te blijven komen, zonder het lijden op de getroffen eilanden te trivialiseren. Door de orkaan kwamen zeker 43 mensen om het leven.

4 Dorian heeft echter op lang niet elk van de eilanden van de Bahama's evenveel schade veroorzaakt.
AFP Dorian heeft echter op lang niet elk van de eilanden van de Bahama's evenveel schade veroorzaakt.

Cruiseschepen

Toeristen op de ongeschonden eilanden kunnen het broodnodige geld in het laatje brengen voor de wederopbouw én de werkloos geworden hotelmedewerkers op andere eilanden nieuwe banen bezorgen. 

Het opbouwen van huizen, bedrijven en infrastructuur op de noordelijke Bahama's zal tussen de 15 en 25 miljard dollar gaan kosten en zeker vijf jaar in beslag nemen, volgens een schatting van Florida International University. Verschillende bedrijven hebben al hulp toegezegd. Zo heeft het luxe-hotelresort Baha Mar op zijn website een prominente link geplaatst naar een donatiepagina voor noodhulp. 

Cruisemaatschappij Carnival benadrukt intussen dat de nieuwe, geplande cruisehaven van Grand Bahama, die duizend banen moet creëren, niet in gevaar zal komen. Het overgrote deel van de 670.000 toeristen arriveerde vorig jaar op de Bahama's per cruiseschip.

4 Toeristen op de ongeschonden eilanden kunnen het broodnodige geld in het laatje brengen voor de wederopbouw én de werkloos geworden hotelmedewerkers op andere eilanden nieuwe banen bezorgen.
AP Toeristen op de ongeschonden eilanden kunnen het broodnodige geld in het laatje brengen voor de wederopbouw én de werkloos geworden hotelmedewerkers op andere eilanden nieuwe banen bezorgen.

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • robrecht Peeters

    misschien een alternatief voor Venetië … een ommetje maar.

  • christianne bruyland

    van hieruit kunnen ze meteen een pak geld, uit onze zakken, naar ginder overhevelen op een of ander plaatselijk festival

Lees meer