Een oudere Rohingya man met zijn kleinzoon op de arm in het vluchtelingenkamp van Cox's Bazar in Bangladesh.
AP Een oudere Rohingya man met zijn kleinzoon op de arm in het vluchtelingenkamp van Cox's Bazar in Bangladesh.

Bangladesh wil duizenden Rohingya-vluchtelingen verkassen naar eiland

Bangladesh wil ongeveer 30.000 vluchtelingen van de vervolgde etnische geroep van de Rohingya naar een eiland in de Golf van Bengalen verhuizen. Dat zei Badre Munir Ferdaus, bestuurder van het district Noakhali, vandaag aan het Duitse persbureau dpa.

Honderdduizenden Rohingya zijn de voorbije jaren wegens religieuze vervolging uit buurland Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Enkel de mensen in twee grote kampen zijn officieel geregisteerd. Volgens schattingen van de regering verblijven zeker 300.000 andere Rohingya in Bangladesh. Velen onder hen stapten in boten, die sinds begin mei in Maleisië en Indonesië arriveren.

Het gaat erom twee bomvolle vluchtelingenkampen uit Cox's Bazar aan de grens met Myanmar in het zuidoosten van het land te verplaatsen. De Bengaalse premier Sheikh Hasina had in november al gepleit voor een verhuis van de mensen in de vluchtelingenkampen. Als plaats werd het eiland Hatiya uitgekozen, zei Ferdaus voorts. Dat ligt op de plek waar de machtige rivier Meghna in de Indische Oceaan stroomt. "Ik weet niet wanneer het plan wordt omgezet", besloot Ferdaus.

Lees meer