AP

Banken in Panama boeren als nooit tevoren ondanks schandaal

Ondanks het schandaal rond de 'Panama Papers' zijn de activa van de banken in het Centraal-Amerikaanse land vorig jaar gestegen tot een recordniveau van meer dan 120 miljard dollar. Dat heeft het internationale bankencentrum (CBI) van Panama meegedeeld.

De activa van het CBI, dat Panamese en buitenlandse banken omvat, "hebben een recordpeil bereikt va 121,075 miljard dollar, 3,3 procent meer dan in 2015", aldus het CBI.

Het Panamese financiële systeem kwam met de 'Panama Papers' in een storm van kritiek terecht. Uit miljoenen documenten afkomstig van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca die vorig jaar publiek werden gemaakt, kwam een georganiseerd systeem van belastingontduiking via offshorebedrijven in belastingparadijzen aan het licht.

In Panama werd niemand vervolgd in het dossier. De twee oprichters van Mossack Fonseca werden in februari wel opgepakt, maar dat was in het kader van een corruptieschandaal rond de Braziliaanse groep Odebrecht. Ze worden beschuldigd van witwassen.

De Panamese regering heeft wel een reeks maatregelen genomen tegen fiscale fraude en witwassen.

2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Max Maximus

    Zolang er geen bankiers achter tralies belanden zal dit blijven toenemen.De laatste crisis was veroorzaakt door bankiers en alleen in ysland zijn er veroordelingen geweest.Alle anderen hebben nu een signaal gekregen dat ze onaantastbaar zijn.Tot de volgende crisis....dan gaan er letterlijk koppen rollen vrees ik.De bubble die ze nu aan het opblazen zijn is nog veel erger dan in 2008.

  • Geert Heylen

    Ja de super rijken worden elke minuut rijker,het plebs armer...wacht maar tot de macht van het getal (niet die van op de bankrekeningen)terug de bovenhand neemt....