Geert Wilders gaat op de markt op de foto met een voorbijganger, 9 maart 2019. Kort daarvoor was Dickie J. aangehouden met bijl en messen.
ANP Geert Wilders gaat op de markt op de foto met een voorbijganger, 9 maart 2019. Kort daarvoor was Dickie J. aangehouden met bijl en messen.

Bedreiger van Wilders is juist ‘groot fan’ van PVV: “Het was één grote grap”

Dirk - Dickie - J. had absoluut niet het plan om de Nederlandse politicus Geert Wilders te vermoorden toen hij met een bijl en messen naar een campagnebijeenkomst kwam. “Het was flauwekul, ik zou hem nooit wat aandoen, ik stem zelf op de PVV, ben groot fan”, zei de man uit Hoensbroek vanmiddag in de rechtszaal van Maastricht. 

De 61-jarige Nederlander werd zaterdagochtend 9 maart opgepakt in Heerlen toen hij zich ophield bij de looproute van PVV-politicus Geert Wilders, die naar Zuid-Limburg kwam om campagne te voeren voor de Provinciale Statenverkiezingen. Tegen een wijkagent zei Dirk J. dat hij voor ‘dat varken’ kwam, om ‘het knikkerke’ van Wilders in te slaan. In zijn tas vond de politie een bijl, in zijn jas zaten twee messen. “Hij is nog niet van me af”, riep de zestiger zonder strafblad ook nog. Sindsdien zit hij in de cel. De beveiliging van Wilders werd nog verder opgeschroefd. 

Wietplantjes

De wapens die Dirk J. bij zich had op die campagnedag waren niet speciaal meegenomen voor dat moment, maar behoren min of meer tot de standaarduitrusting van de voormalige duivenmelker en sportvisser. “Die bijl had ik bij me om de grond vrij te maken voor wietplantjes. Ja, ik weet dat het niet mag.” Maar die ochtend in Heerlen was eigenlijk een grote grap, zegt J. in de rechtszaal. “Ik was wat aan het flauwekullen met die wijkagent. Zo van: ik kom om het knikkertje van Wilders in te slaan. Maar dat zou ik toch nooit doen, ik ben fan van Wilders.” 

Besef

Het Openbaar Ministerie (OM) wijst erop dat J. pas laat met dit verhaal kwam: “Daarvóór heeft verdachte op drie momenten tegen drie verschillende agenten in diverse bewoordingen gemeld dat hij kwam om Wilders de kop in te slaan.” Het OM eist vier jaar cel.

Dat de PVV-leider zwaar bedreigd werd en de ‘grap’ van Dickie totaal misplaatst was, besefte de zestiger op dat moment niet. “Daar heb ik op dat moment helemaal niet bij nagedacht.” Uit psychologisch onderzoek blijkt volgens de rechter dat J. ‘licht verstandelijk beperkt’ is en dat het goed voorstelbaar is dat hij die ochtend niet de consequenties kon overzien van zijn uitspraken. “Een misdrijf plegen zit niet in zijn aard”, sprak de advocaat van de man, die om vrijspraak vroeg.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer