2
AP

Bedrijven mogen homo's weigeren in Arizona

Donderdag werd in de Amerikaanse staat Arizona een wet goedgekeurd die bedrijven toelaat op basis van religieuze overtuigingen homoseksuele klanten te weigeren. De wet moet wel nog ondertekend worden door gouverneur Jan Brewer. Er is intussen al heel wat protest gekomen op deze voornamelijk republikeinse beslissing. Democraten noemen het voorstel discriminerend en beschamend.

Gelijkaardige wetten werden in de staten Ohio, Mississippi, Idaho, South Dakota, Tennessee en Oklahoma voorgesteld, maar enkel in Arizona werd het goedgekeurd. De voorstanders benadrukken dat de wet draait om het beschermen van religieuze vrijheid en dat het geen discriminatie zou zijn. Als voorbeeld wordt de zaak aangehaald van een fotograaf die werd aangeklaagd omdat hij weigerde foto's te nemen van het huwelijk van een homoseksueel koppel.

Tegenstanders zeggen dat deze wet een vrijgeleide is dat restaurants homoseksuelen kunnen weigeren als de eigenaar oordeelt dat homoseksualiteit in strijd is met zijn geloof. Ook vrezen ze dat dokters hen geen medische behandeling zullen moeten geven. Gouverneur Brewer heeft nog geen commentaar gegeven op het goedkeuren van de wet. Het is nog niet duidelijk of ze voor of tegen zal zijn. In 2008 stemde Arizona al voor een verbod op homoseksuele huwelijken.

2 De gouverneur van Arizona Jan Brewer.
AP De gouverneur van Arizona Jan Brewer.

Lees meer