Yann Moix
RTL Yann Moix

Bekende Franse auteur (50) valt niet op vrouwen boven 50: “Lichaam van een 25-jarige is buitengewoon. Dat van een 50-jarige is dat niet”

De bekroonde auteur Yann Moix heeft een heuse internetrel veroorzaakt na zijn uitspraken in de Franse editie van het vrouwenblad Marie-Claire. In een interview beweert de vijftigjarige schrijver dat hij niet in staat is op een vrouw van boven de vijftig te vallen: “Komaan, laat ons niet overdrijven, dat is gewoon te oud”, klinkt het. 

Yann Moix, in Frankrijk een bekende auteur en TV-presentator, doet met zijn uitspraken in het Franse vrouwenblad Marie-Claire heel wat stof opwaaien. Niet enkel zegt hij dat vrouwen van boven de vijftig hem koud laten, ze zijn zelfs “onzichtbaar" voor hem. 

“Ik verkies gewoon jongere vrouwenlichamen, dat is alles. Niets meer, niets minder. Het lichaam van een 25-jarige is buitengewoon. Het lichaam van een 50-jarige is dat helemaal niet”, vindt Moix. En hij doet er dan nog een schepje bovenop door te zeggen dat hij Aziatische vrouwen verkiest, vooral dan Koreaanse, Chinese en Japanse vrouwen. 

“Dat is misschien spijtig en beperkend voor de vrouwen met wie ik uitga, maar het Aziatische type is voldoende rijk, groot en oneindig om me er niet voor te hoeven schamen", vervolgt hij cryptisch. 

Yann Moix is niet de eerste de beste auteur. Zijn debuut ‘Jubilations vers le ciel’ uit 1996 werd bekroond met de prestigieuze Prix Goncourt en de Prix François Mauriac door de Académie Française. Daarnaast regisseerde hij drie films en presenteert hij een populaire talkshow op TV. 

Vanuit verschillende hoeken wordt verontwaardigd gereageerd. Journalist en schrijfster Colombe Schneck plaatste een foto van een achterwerk van een vrouw van 52 op Instagram: “Voila, de billen van een vrouw van 52... Wat ben je een imbeciel. Je weet niet wat je mist”, schreef ze eronder. 

In een interview met de Franse radiozender RTL reageert Moix op de hele polemiek. Hij neemt zijn uitspraken niet terug. “Elk individu - dus ook mannen die op mannen vallen, vrouwen op jongere mannen vallen, mannen die op oudere vrouwen vallen - is een gevangene van zichzelf”, argumenteert Moix die overtuigd is dat een mens niet ontsnapt aan zijn seksuele en romantische voorkeuren. Hij verwijst ook naar ingeburgerde termen zoals cougars (oudere vrouwen die op jongere mannen azen) en milfs (‘mothers I’d like to fuck’) die gangbaar zijn en niet omstreden hoewel ze dezelfde asymmetrie impliceren. 

“Elke leeftijd heeft zijn mysterie, schatten en geheimen. Ik stel enkel vast dat elke keer ik op een duurzame en intense manier verliefd word, het op een jongere vrouw is”, aldus Moix. 

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • William Inghels

    Liever een lieve vrouw van 50 met schoon karakter, dan één van 25 met rot karakter. De schoonheid van de mens zit in zijn aard, en niet in zijn uiterlijk.

  • Mathias Lunders

    En wat is daar mis mee dat hij een bepaalde type of voorkeur heeft?

Lees meer