Nicolas Z. (46) maakte op de beurs van New York 1 miljoen dollar winst door gevoelige informatie door te spelen aan een ex-studiegenoot van aan de universiteit in Brussel.
Shutterstock/RV Nicolas Z. (46) maakte op de beurs van New York 1 miljoen dollar winst door gevoelige informatie door te spelen aan een ex-studiegenoot van aan de universiteit in Brussel.

Belg die 1 miljoen dollar verdiende door fraude op Wall Street krijgt celstraf in VS

Een Belgische manager is in de Verenigde Staten veroordeeld voor handel met voorkennis op Wall Street. Door te frauderen streek hij samen met een ex-studiegenoot 1 miljoen dollar op. Nadat hij eerder al schuldig pleitte, kent hij nu ook zijn straf. Hij is veroordeeld tot 15 maanden cel en kreeg een boete van 6.000 dollar (5.500 euro). Eerder betaalde hij al 432.775,70 dollar (400.000 euro) boete aan de Amerikaanse beurswaakhond.

Nicolas Z. (46) werkte in de periode 2011-2012 in London voor het Amerikaanse energiebedrijf Cheniere Energy. Als hoofd ‘trading’ had hij er toegang tot vertrouwelijke informatie, maar daar maakte hij misbruik van. Onder meer via zijn webcam speelde hij informatie door naar Francis V.S., een ex-studiegenoot van aan de universiteit in Brussel. Daarmee ging die aan de slag om op strategische momenten aandelen te kopen en verkopen. Samen verdienden ze 1 miljoen dollar met die handel.

Nicolas Z. werd door de Amerikaanse autoriteiten al gezocht sinds 2014, maar hij slaagde er lange tijd in om uit de handen van het gerecht te blijven. Maar op 22 april werd hij in het Italiaanse Pisa op verzoek van het FBI aangehouden en nadien uitgeleverd aan de VS. Daar zat hij sindsdien in de gevangenis. Afgelopen zomer, toen hij voor de rechtbank verscheen, pleitte hij al schuldig. Hij riskeerde vijf jaar cel.

Zijn kompaan, Francis V.S., pleitte in 2014 al schuldig. Ook hij betaalde al meer dan 400.000 dollar boete aan de Amerikaanse beurswaakhond. Hij wacht nog op zijn veroordeling.

20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ludwig Vanden Boer

    Moeten ze nu niet hemel en aarde bewegen om hem te repatriëren of telt dat alleen voor een anders soort misdaden?

  • danny janssens

    Leroy mag van geluk spreken dat ze hier "werkt"

Lees meer