EPA

België laat organisatie Syrische verkiezingen door ambassade niet toe

België zal, net als andere Europese landen, geen toestemming geven voor de organisatie van de controversiële Syrische presidentsverkiezingen op 3 juni door de Syrische ambassade in ons land. Dat schrijft Le Vif en bevestigde Buitenlandse Zaken.

België verzet zich tegen de organisatie om "veiligheidsredenen", maar ook vanwege de controverse erover. Dat de omstreden president Bashar al-Assad de verkiezingen zal winnen, lijdt immers geen twijfel.

Buitenlandse Zaken beroept zich onder meer op de conclusies van de jongste Europese ministerraden Buitenlandse Zaken, die de stembusgang afdeden als een "parodie van de democratie". De Conventie van Wenen van 1963 laat ook toe zich als gastland te verzetten tegen bepaalde consulaire functies. En ook het risico op verstoring van de openbare orde door opposanten van het Syrische regime wordt ingeroepen.

Een duizendtal Syriërs in België, vaak met de dubbele nationaliteit, was uitgenodigd om te gaan stemmen.

Onder meer Duitsland en Frankrijk besloten eveneens de verkiezingen niet toe te laten. "Onaanvaardbaar", stelt een vertegenwoordiger van het regime in Damascus nog in Le Vif.

Lees meer