2
AP

België schiet voorstel van Europese Commissie af: "Geen oplossing voor landbouwcrisis"

De Europese Commissie wil 500 miljoen euro vrijmaken om de boeren te ondersteunen. Vooral de zuivelsector kan van deze hulp genieten. Maar de voorstellen van de Europese Commissie om de crisis in de landbouwsector aan te pakken, schieten tekort. Dat zegt federaal minister van Landbouw Willy Borsus.

De 28 ministers zijn momenteel aan het discussiëren over het Commissievoorstel, maar minister Borsus liet al weten dat het tekortschiet. "Deze maatregelen zijn ontoereikend en vaag en zullen bovendien slechts een beperkte impact hebben op de kaspositie van de bedrijven", reageerde hij scherp. "Ze dragen jammer genoeg ook niet bij aan een structureel antwoord op de landbouwcrisis."  

Europees commissaris Jyrki Katainen, die de zieke landbouwcommissaris Phil Hogan vervangt, legde het steunpakket op tafel tijdens de vergadering van de Europese landbouwministers. Zij buigen zich over de prijzencrisis, met name in de melk- en varkensvleessectoren. Het zijn precies die lage prijzen waar het boerenprotest tegen gericht is.

"Beslissend antwoord"
"Dit pakket maakt het mogelijk dat er meteen 500 miljoen euro aan Europese middelen gebruikt wordt ten behoeve van de landbouwers", zegt Katainen. "Dit is een stevig en beslissend antwoord, dat bewijst dat de Commissie haar verantwoordelijkheid tegenover de landbouwers zeer ernstig neemt."

Zuivelsector
Met de noodfinanciering wil de Commissie tegemoetkomen aan de liquiditeitsproblemen waar veel landbouwers mee kampen, de markten stabiliseren en de bevoorradingsketen beter doen functioneren. Het "grootste deel" van de 500 miljoen euro is bestemd voor de zuivelsector en moet vooral naar de hardst getroffen lidstaten en landbouwers gaan, zegt de Commissie. Ze wil zo veel mogelijk rekening houden met de specifieke situatie in elke lidstaat.

De European Milk Board, die mee het boerenprotest organiseert, waarschuwde al dat er nog hardere acties zouden volgen als de ministers er niet in slagen structurele maatregelen uit te werken. Maar ook minister Borsus vraagt "steunmaatregelen die onmiddellijk in werking treden en structurele veranderingen".

'Ze dragen jammer genoeg ook niet bij aan een structureel antwoord op de landbouwcrisis'

Willy Borsus
2
BELGA

Lees meer