3 Een Syrisch kind wordt behandeld na de vermoedelijke gifgasaanval, in een veldhospitaal in Saraqib, in de Syrische provincie Idlib.
EPA Een Syrisch kind wordt behandeld na de vermoedelijke gifgasaanval, in een veldhospitaal in Saraqib, in de Syrische provincie Idlib.

België veroordeelt gifaanval in Syrië: "Assad moet weg"

Minister van Ontwikkelingssamenwerking en vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) veroordeelt de aanval met gifgas in Syrië. "De inzet van chemische wapens is het overschrijden van een rode lijn", zei De Croo na een ontmoeting met VN-noodhulpcoördinator Stephen O'Brien in de marge van de Syriëconferentie in Brussel. De VN-Veiligheidsraad zal bijeenkomen en  uitzoeken wie verantwoordelijk is voor de gifaanval. Dat zei de speciale VN-gezant Staffan de Mistura op de Syriëconferentie in Brussel.

Gisteren zijn in de Syrische provincie Idlib minstens 100 doden en 400 gewonden gevallen bij een gifgasaanval. Na de gifgasaanval werd ook het ziekenhuis, waar de slachtoffers verzorgd worden, gebombardeerd.

Frankrijk wil dat de VN-veiligheidsraad in spoedzitting bijeenkomt over die zaak. "Een legitieme vraag", meent De Croo. "Dit is al gebeurd enkele jaren geleden en het antwoord is toen te lauw gebleken". Voor De Croo moet president Assad afgezet worden.

'De inzet van chemische wapens is het overschrijden van een rode lijn'

Alexander De Croo

Wie?

Ook VN-noodhulpcoördinator O'Brien veroordeelde de aanval scherp, al is het volgens hem moeilijk commentaar te geven zolang niet duidelijk is wie achter de aanval zit.

Uitgerekend vandaag en morgen houden zeventig landen en organisaties in Brussel een conferentie over de humanitaire hulp en de toekomst van Syrië. De Croo hoopt dat er concrete stappen vooruit worden gezet. "Na zeven jaar conflict moeten we er over waken dat er geen gewenning optreedt".

België blijft bij het standpunt dat "een geloofwaardig vredesproces er geen kan zijn waarbij Assad aan de macht blijft".

De Croo sprak ook met de nieuwe VN-topman Antonio Guterres. "Ik ben blij dat hij zo snel een bilateraal gesprek met de Belgische regering voert", zegt De Croo. "België is altijd een supporter geweest van internationale samenwerking en van de VN. Guterres pleit voor een meer slagkrachtige VN, met meer focus op preventie. Wij kunnen ons daar in vinden. Tachtig procent van de humanitaire crisissen in de wereld zijn het gevolg van menselijke daden, preventie is daarom zeer belangrijk" zegt De Croo.

3 De Syrische president Bashar al-Assad.
AP De Syrische president Bashar al-Assad.

Spoedzitting VN-Veiligheidsraad

De Franse minister Jean-Marc Ayrault is duidelijk in zijn afwijzing tegenover Assad. "Frankrijk denkt er nog niet aan dat Syrië geleid kan worden door Assad. Hij is verantwoordelijk voor de huidige toestand met meer dan 300.000 doden, gevangenen, gefolterden en een land dat in puin ligt." Frankrijk vraagt een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

In de regio zijn zowel de Russische als Syrische troepen actief, maar beide ontkennen betrokkenheid. Zo heeft het Russisch ministerie van Defensie laten weten dat zijn luchtmacht geen aanvallen heeft uitgevoerd in de Syrische provincie Idlib, en ook het Syrische regime heeft het gebruik van zenuwgas altijd ontkend. Uit verschillende onderzoeken van de Verenigde Naties is wel al gebleken dat het regeringsleger van Assad chemische wapens heeft gebruikt.

Europa wil Assad weg, VS niet

De Italiaanse EU-buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini laat er alvast geen twijfel over bestaan. "Het Assad-regime is verantwoordelijk voor de verschrikkelijke gifgasaanval in het Syrische Idlib", zei ze tijdens de Syriëconferentie in Brussel.

Nikki Haley daarentegen, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft vorige week verklaard dat de regering van president Donald Trump het afzetten van Syrisch president Bashar al-Assad niet meer prioritair acht. Die ommezwaai in het Amerikaanse beleid begon volgens waarnemers al in alle stilte onder president Obama.

'Het Assad-regime is verantwoordelijk voor de verschrikkelijke gifgasaanval in het Syrische Idlib'

Frederica Mogherini

Masseren Rusland

De verklaring van Haley oogstte felle kritiek bij de Republikeinse senatoren Lindsey Graham en John McCain. Bovendien is de beleidsshift een afknapper voor Syrische oppositiestrijders die Assad aan de dijk willen zetten. 

Zij stellen dat Trump het Rusland naar de zin wil maken. Rusland steunt het bewind van Assad in de burgeroorlog die naar schatting al een half miljoen levens heeft gekost.

Veiligheidsraad komt bijeen

De VN-Veiligheidsraad zal bijeenkomen en uitzoeken wie er verantwoordelijk is voor de gifaanval. Dat zei de speciale VN-gezant Staffan de Mistura op de conferentie over Syrië in Brussel.

Hoewel de Syrische regering ontkent chemische wapens te gebruiken, stelt Frankrijk dat het regime van president Assad erachter zit.

Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini, medeorganisator van de top, is "straffeloosheid geen optie''. Op de top komen morgen ministers van zo'n zeventig landen en tal van internationale organisaties bijeen. Ook VN-topman António Guterres is aanwezig. "We moeten aan vrede en de toekomst van Syrië blijven werken'', aldus Mogherini.

3 Speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura.
AFP Speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura.

Niet eerste keer

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is ten zeerste bezorgd. Experten verzamelen en analyseren alle beschikbare informatie, meldt de organisatie in Den Haag. De OPCW veroordeelt in scherpe bewoordingen het gebruik van chemische wapens onder alle omstandigheden.

De expertengroep van de OPCW voor Syrië had vroeger al vastgesteld dat chemische wapens werden ingezet. Onder internationale controle werden toen grote hoeveelheden Syrische chemische wapens uit het land weggehaald en vernietigd.

Lees meer