3 Tarik Jadaoun (28) uit Verviers zou gedood zijn in de laatste dagen van de slag om Mosoel.
RV Tarik Jadaoun (28) uit Verviers zou gedood zijn in de laatste dagen van de slag om Mosoel.

Belgiës meest gevreesde IS-terrorist (28) sneuvelt in Mosoel

Belgiës meest gevreesde IS-terrorist is gesneuveld. Tarik Jadaoun (28) uit Verviers zou gedood zijn in de laatste dagen van de slag om Mosoel. Hij stond bekend als "de nieuwe Abaaoud" en zorgde er in mei nog voor dat het Parijse Gare du Nord volledig werd ontruimd omdat hij op een trein gezien zou zijn.

Het gerucht dat Jadaoun aan zijn einde is gekomen, circuleert al enkele dagen. Het werd de wereld ingestuurd door Nassim Al-Talib, een zelfverklaarde jihadspecialist die heel dicht bij IS lijkt te staan en daardoor geldt als een bijzonder goed geïnformeerde bron. "Ik heb het nieuws van een IS'er in Mosoel die me ook bewijs heeft bezorgd", verklaarde hij ons.

Op de sociale media van openlijke IS-aanhangers werd het bericht aanvankelijk nog tegengesproken. Maar ook daar is 'Abu Hamza Al-Belgiki' - zijn vaakst gehoorde alias - nu dood gemeld.

Jadaoun vertrok in 2014 uit Verviers, waar hij de reputatie van een dief en een vechtersbaas had. Op 11 juni van dat jaar trad hij toe tot IS - zo leert zijn persoonlijke fiche bij de terreurgroep die vorig jaar uitgelekt is - en op 20 september postte hij een foto van een vreselijk toegetakeld lijk op zijn Facebookaccount. "Mijn eerste slachtoffer. Bij gratie van Allah", schreef hij daarbij. In januari 2015 werd Jadaoun als een van de doden genoemd bij de antiterreuroperatie in Verviers, maar dat bleek een misvatting te zijn.

Daarna steeg zijn ster binnen de terreurgroep snel. In september vorig jaar onthulde een spijtoptant van IS ons hoe Jadaoun werd klaargestoomd om aanslagen in ons land te beramen. "Hij wordt de nieuwe Abdelhamid Abaaoud", zo luidde het toen, verwijzend naar de Molenbeekse commandant van de Parijse terreur. (lees verder onder de foto)

In september vorig jaar onthulde een spijtoptant van IS hoe Jadaoun werd klaargestoomd om aanslagen in ons land te beramen. "Hij wordt de nieuwe Abdelhamid Abaaoud"

3 Jadaoun vertrok in 2014 uit Verviers, waar hij de reputatie van een dief en een vechtersbaas had. Op 11 juni van dat jaar trad hij toe tot IS.
RV Jadaoun vertrok in 2014 uit Verviers, waar hij de reputatie van een dief en een vechtersbaas had. Op 11 juni van dat jaar trad hij toe tot IS.

Uitdagen

Ondertussen weten we dat Jadaoun daadwerkelijk probeerde om Belgische IS-aanhangers tot terreur te bewegen. Zo spoorde hij een tienerjongen in het Luikse aan om een winkelcentrum binnen te vallen, gewapend met een kettingzaag. In mei van dit jaar vingen westerse veiligheidsdiensten geruchten op dat Jadaoun naar Europa zou zijn teruggekeerd. De Franse politie verspreidde een dringend opsporingsbericht en toen een loketbediende Jadaoun herkend dacht te hebben op een trein vanuit Valenciennes, werd het Parijse Gare du Nord volledig geëvacueeerd. 

Alsof hij de speurders nog wat wilde uitdagen, verscheen Jadaoun exact een week later in een officiële propagandavideo van IS. Die was opgenomen in Mosoel, waar getuigen hem in 2015 nog executies zagen voltrekken. 

Dat hij tot het laatste moment in het belegerde Iraakse bolwerk is gebleven, klinkt verbazingwekkend voor een IS'er met een bijzondere missie. Maar een bron met goede contacten in de terreurgroep, die ook Jadaoun persoonlijk gekend zegt te hebben, kijkt daar niet zo van op. "Er was daar heus nog meer dan alleen maar voetsoldaten. Je zou schrikken als je hoort welke leiders van IS er omgekomen zijn, maar van wie de dood nog niet is gemeld. Er zaten ook nog Europeanen, ja. Veel Bosniërs en Albanezen, maar ook Fransen bijvoorbeeld."

Jadaoun probeerde Belgische IS-aanhangers tot terreur te bewegen. Zo spoorde hij een tienerjongen aan om een winkelcentrum binnen te vallen, gewapend met een kettingzaag

Geen opluchting

Voor onze veiligheidsdiensten is het doodsbericht absoluut nog geen reden tot opluchting, wel integendeel. Zij hebben al meermaals ervaren hoe IS terroristen doodverklaart om ze uit de aandacht te krijgen, zodat ze gemakkelijker kunnen toeslaan. Dat gebeurde ook met Abaaoud. Bewijzen van een overlijden zijn er zelden of nooit, want zelfs lijkenfoto's worden vervalst. Waardoor ieder doodsbericht nu juist een sein is om nog beter uit te kijken naar een terrorist die onderweg kan zijn

3 Tarik Jadaoun wilde van Verviers de hoofdstad van Islamitische Staat maken.
RV Tarik Jadaoun wilde van Verviers de hoofdstad van Islamitische Staat maken.

Lees meer