Veertien jaar na de feiten kan Mounir Kiouh opgepakt worden in Marokko.
Moroccomail.fr Veertien jaar na de feiten kan Mounir Kiouh opgepakt worden in Marokko.

Belgische familie van doodgeslagen Théa (2) vindt jaren later voortvluchtige dader terug in Marokko

De Marokkaanse politie heeft een 37-jarige man opgepakt die zeven jaar geleden in ons land is veroordeeld voor het doodslaan van een 2-jarig meisje. Mounir Kiouh kreeg 15 jaar cel, maar vluchtte naar Marokko, waar hij een nieuw leven begon. Een gedachte waar de familie van de omgebrachte Théa niet mee kon leven. Omdat hulp van ons land uitbleef, richtten de nabestaanden zich tot het Marokkaanse gerecht. Met succes: vrijdag kon de moordenaar opgepakt worden in Tétouan, een kuststad in het noorden van Marokko.

In november 2005 werd de 2-jarige Théa ontvoerd en in elkaar geslagen door de ex-vriend van haar moeder. Het meisje was toen net jarig. De klappen waren zo hevig dat ze in een coma belandde en aan haar verwondingen bezweek. Eind 2011 werd Kiouh door het hof van beroep in Luik bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. De man zou echter nooit achter Belgische tralies belanden, want vijf dagen na het arrest vluchtte hij naar Marokko.

Nieuwe identiteit

Kiouh nam een andere identiteit aan en begon een nieuw leven in Martil, een voorstad van Tétouan. Eind vorig jaar kon de familie van de overleden peuter via tussenpersonen de moordenaar van hun oogappel lokaliseren. Het Belgische gerecht had er volgens hen te weinig aan gedaan om de voortvluchtige dader te vinden en dus namen ze het heft zelf in handen. Nadat de man gelokaliseerd was, reisden de moeder, grootouders en tante van Théa vorige maand naar Marokko en namen een lokale advocaat onder de arm.

Vervolgens stapten ze naar het Marokkaanse gerecht en de politie. “Omdat we ons in de steek gelaten voelen door Belgische justitie”, klinkt het in La Dernière Heure.

Een week geleden, op 23 april, diende de moeder van de vermoorde Théa voor de feiten die tegen haar dochter gepleegd werden een klacht in bij de hoogste magistraat van het Marokkaanse Openbaar Ministerie. Die verwees de zaak door naar een speurdersteam in Tétouan, geleid door het hoofd van de Marokkaanse gerechtelijke politie. Amper drie dagen later, op 26 april, slaagden Marokkaanse speurders erin Mounir Kiouh op te pakken, iets wat het Belgische gerecht gedurende zeven jaar nooit is gelukt.

We voelen ons in de steek gelaten door Belgische justitie

Familie vermoorde Théa (2)

Nieuw proces

Gisteren werd Kiouch door de onderzoeksrechter onder arrestatiebevel geplaatst voor moord op een minderjarige. De man zal niet aan België worden uitgeleverd om in ons land zijn straf uit te zitten, maar krijgt een nieuw proces in Marokko. Toen Théa’s familie gisteren vernam dat haar moordenaar vijftien jaar na de feiten eindelijk in de gevangenis zit, barstte iedereen in tranen uit, zegt Karine Gramtine, de tante van het kind, in La Dernière Heure.

De moeder van de vermoorde Théa stond in Marokko naar verluidt al oog in oog met haar opgepakte ex-partner. “Hij was zoals altijd: koud en gevoelloos. Hij toonde geen enkele emotie toen een foto van Théa’s autopsie werd getoond en sprak haar naam zelfs niet uit.”

Volgens Karine, die ter plaatse is, zullen zij en haar familie de nieuwe rechtszaak in Marokko van nabij opvolgen. Een datum voor de start van het proces is nog niet bekend. 

166 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kevin Leys

    Het Belgische gerecht is ook een lacher,de gevangenissen zijn hier sterren hotels, ik hoop dat hij zijn straf mag uitzitten in Marokko, waar ze nog degelijk zon mensen straffen

  • Abdelilah Toumi

    En zijn straf zal hij wel degelijk in Marokko moeten uitzitten. Marokko levert geen onderdanen uit. Dus die pech heeft hij ook nog

Lees meer