rv

Belgische jongeren riskeren boete voor stelen loodzware ketting kathedraal Sevilla

Vier Belgische jongeren riskeren een boete van 180 euro omdat ze betrapt werden met een van de loodzware kettingen die rond de kathedraal van het Spaanse Sevilla opgesteld staan. Ewaut J.V.W., Milan D., Lucas D.W. en Beguet I. worden beschuldigd van poging tot diefstal.

De feiten gebeurden op 8 februari, in de vroege uurtjes. De vier werden toen door twee agenten betrapt in het centrum van Sevilla met een van de kettingen die normaal gezien de perimeter afzetten aan de kathedraal. De loodzware ketting van 7,5 meter lang is eigendom van het aartsbisdom en heeft geen historische waarde. Maar ze zou wel 135 euro waard zijn.

"De vier gedroegen zich heel verdacht", aldus de twee agenten. "Ze probeerden zich te verbergen in een portiek met de ketting. Toen we hen ernaar vroegen, zeiden ze dat ze de ketting gewoon opgeraapt hadden." De politiemannen zijn het niet eens over de vraag of de Belgen gedronken hadden. "Ze waren grappig, ik denk dat ze alcohol op hadden", aldus de ene. "Ze waren niet dronken en wisten wat ze deden", verklaarde de andere.

Taxichauffeur
Een taxichauffeur die als getuige gehoord werd en vlakbij de kathedraal geparkeerd stond, beweerde een luide klap gehoord te hebben en dan de stemmen van de jongeren. De vier zouden op amper een paar meter van hem gepasseerd zijn met de ketting. Hij kon de twee agenten - die net passeerden - op het spoor zetten van de vier Belgen.

Dronkenschap
Het Openbaar Ministerie vroeg vanmorgen een boete van 180 euro voor de vier. De verdediging van de jongemannen - allemaal tussen 18 en 23 jaar - eist de vrijspraak. Volgens hun advocaat vonden ze de ketting gewoon op straat en haalden ze die niet zelf weg. Mochten ze toch veroordeeld worden, willen ze dronkenschap inroepen als verzachtende omstandigheid.

Lees meer