De 25-jarige man (niet die op de foto) was in korte broek en t-shirt en had twee reflexcamera's bij.
Shutterstock De 25-jarige man (niet die op de foto) was in korte broek en t-shirt en had twee reflexcamera's bij.

Belgische rugzaktoerist (25) in Griekenland opgepakt wegens spionage

Een 25-jarige Belg is op vakantie in Griekenland opgepakt wegens spionage. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De man had foto’s gemaakt van militaire installaties aan een luchtmachtbasis. “Ik raakte tijdens een wandeltocht de weg kwijt”, zegt hij. De twintiger werd door militairen opgepakt. Hij is intussen vrij, maar mag het land voorlopig niet verlaten.

De man werd vorige week woensdag gearresteerd. Hij zou al vier dagen eerder in Griekenland aangekomen zijn. De Belg verbleef één dag in Thessaloniki en trok daarna naar het schiereiland Pilion, aan de oostzijde van het centrale Griekse vasteland. 

De twintiger was helemaal alleen op pad, in korte broek en t-shirt. Hij had een rugzak, tent, slaapzak en kampeeruitrusting bij. Daarnaast ook twee reflexcamera’s en een digitaal toestel om foto’s te maken - wellicht een mobiele telefoon. 

Luchtafweer

“Ik wilde het pad van Makrinitsa naar Puri volgen, maar raakte de weg kwijt”, verklaarde hij volgens Griekse media aan militairen van de Griekse luchtmacht. Die arresteerden hem op verdenking van spionage. Hij had onder meer foto’s gemaakt van een radar en andere installaties aan de luchtmachtbasis van Pliasidi. Die heeft als belangrijkste taak om “dreigingen” te detecteren en is onder meer voorzien van luchtafweergeschut.

“Ik wilde gewoon foto’s maken van het landschap”, vertelde de Belg aan het gerecht in de stad Volos. “En er stond nergens een bord dat ik daar niet mocht komen, of dat ik geen foto’s mocht maken.” Na zich te excuseren bij de onderzoeksrechter werd hij vrijgelaten, maar kreeg wel een verbod om het land te verlaten. Zijn fototoestellen en mobiele telefoon worden nog verder onderzocht.

Hij blijft dus voorlopig verplicht op vakantie in Griekenland en zal wellicht voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen.

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • ro butzen

    Wat valt er nu te spioneren met fototoestellen in Griekenland? Weten die daar nog niet dat er satelieten rondvliegen die tot op de mm nauwkeurig alles in kaart brengen?

  • Paul Larue

    Hoe dom kan je zijn. Het mag toch algemeen gekend zijn dat het fotograferen van militaire installaties niet op prijs gesteld wordt.

Lees meer