2 Théo Hayez op één van de folders die verspreid werden in Byron Bay.
EPA Théo Hayez op één van de folders die verspreid werden in Byron Bay.

Belgische speurder in Australië: "Iedereen heeft exact hetzelfde doel, Théo terugvinden"

"We proberen elkaar te helpen want iedereen heeft exact hetzelfde doel, Théo Hayez terugvinden." Dat zegt een Belgische onderzoeker van de Cel Vermiste Personen die deze week in Australië is om te helpen bij het onderzoek naar de verdwijning van de jonge Belg. Théo Hayez wordt inmiddels al een maand vermist.

"We zijn hier om te zien hoe we alle puzzelstukken waarover iedereen beschikt op tafel kunnen leggen om ze te vergelijken en samen te voegen zodat we een beter beeld krijgen van wat er mogelijk is gebeurd", legt de agent uit. Samen met twee andere Belgische politieagenten zet hij vandaag in Byron Bay de samenwerking met de Australische politie verder. De drie onderzoekers keren overmorgen normaal gezien terug naar ons land.

Gesloten deuren

"Sinds het begin is er een goede samenwerking met de Australische politie, maar die verliep voornamelijk via de telefoon. Samen met de afstand, het tijdsverschil en het verschillende gerechtelijk systeem zorgde dat ervoor dat het erg moeilijk is om alles te vatten. Nu we hier zijn, kunnen we veel zaken beter begrijpen en op een efficiëntere manier samenwerken", vervolgt de onderzoeker.

De Belgische politie zal ook antwoorden hebben voor de Australische politie, omdat “de feiten zich wel in Australië afgespeeld hebben, maar Théo daarvoor in België leefde”. Daarnaast is de aanwezigheid van de Belgische onderzoekers ter plaatse een meerwaarde “om de realiteit op het terrein te begrijpen”. 

"Zoals bij elke verdwijning weten we, voor we de persoon hebben gevonden, helemaal niet wat er aan de hand is. We werken in fasen, volgen prioriteiten en proberen alle deuren de sluiten. En op één maand tijd zijn er al veel gesloten kunnen worden", legt de speurder uit, zonder evenwel te communiceren over de inhoud van het onderzoek. 

De speurder beklemtoont ook dat de Australische politie “heel veel energie en geld” steekt in de zoektocht. “We mogen hen bedanken.”

Vermist

De 18-jarige Théo Hayez uit Overijse was sinds eind vorig jaar op reis in Australië. Hij werd voor het laatst gezien op 31 mei toen hij rond 23 uur een nachtclub in Byron Bay verliet, in de staat Nieuw-Zuid-Wales in het uiterste oosten van Australië. 

De hostel waar Théo verbleef, Wake Up!, maakte pas op 6 juni melding van zijn verdwijning. Sindsdien hebben de werknemers “de politie en de familie bijgestaan in het onderzoek”, klinkt het bij Andrew Cowan, de vertegenwoordiger van de verblijfplaats. 

In een verklaring zegt hij dat de directie de gegevens van de beveiligde deuren van het hostel heeft overgemaakt aan de autoriteiten, net als de beelden van de bewakingscamera en andere informatie die kan helpen om de jonge Belg te vinden. Verder wil hij geen commentaar kwijt over het lopende onderzoek. 

“Sfeer beetje verpest”

De 27-jarige Fransman Axel verblijft in een van de vijftig kamers van het hostel, en was er ook al op het moment dat de Belg verdween. “Toen zijn verdwijning bekend raakte kwam de politie om zijn bezittingen op te halen. Daarna kwamen er meerdere keren politieagenten langs, die verschillende personeelsleden ondervraagd hebben. Ik heb het gevoel dat niemand van iets wist”, vertelt hij.

Hoewel de Fransman geen persoonlijk contact had met Théo Hayez, noemt hij zijn verdwijning “een harde klap voor iedereen, vooral omdat het een maand later nog altijd niet duidelijk is wat er gebeurd is”. Dat “mysterie” heeft de “goede sfeer van Byron Bay een beetje verpest”, zegt hij.

Bekijk ook:

Belgische politie aangekomen in Australië voor Théo

Nu ook Duitse backpacker (28) vermist in Australië

2 Vrijwilligers verzamelen zich om op zoek te gaan naar Théo Hayez in het natuurreservaat in Tyagarah.
BELGA Vrijwilligers verzamelen zich om op zoek te gaan naar Théo Hayez in het natuurreservaat in Tyagarah.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rudy liessens

    Das toch een lachertje 3 man van de belgische politie naar ginder sturen om dat ze denken dat zij hem gaan vinden terwijl te hier de bende van nijvel nog niet kunnen vinden

  • johan demuynck

    Geldverspilling !

Lees meer