2 Sammy Djedou.
RV Sammy Djedou.

Belgische Syriëstrijder in verdenking gesteld voor aanslagen Parijs: "Zijn moeder bezorgde hem grote geldsommen"

De Belgische Syriëstrijder Sammy Djedou is in verdenking gesteld voor de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Dat meldt het federaal parket. Volgens de RTBF en France Inter werd zijn moeder Véronique Loute recent ook verhoord in dat onderzoek omdat ze haar zoon grote geldsommen zou bezorgd hebben. Over dat verhoor geeft het federaal parket echter geen commentaar.

Djedou vertrok in 2013 naar Syrië en zou daar aan de zijde van IS gestreden hebben onder de naam 'Abou Moussab'. Een teruggekeerde Syriëstrijder zou recent aan het Belgische gerecht verklaard hebben dat Djedou een hoge functie vervulde bij IS en onder meer binnen IS de terroristen ronselde die naar Europa zouden gezonden worden om daar aanslagen te plegen. 

Oussama Atar
Hij zou ook in nauw contact hebben gestaan met Oussama Atar. Die wordt beschouwd als een mogelijke spilfiguur achter de aanslagen in Parijs en Brussel.

2 Oussama Atar.
RV Oussama Atar.

Djedou kwam naar alle waarschijnlijkheid in december 2016 om het leven bij een drone-aanval op Raqqa. Toch stelde de Belgische onderzoeksrechter hem nu nog in verdenking in het Belgische onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Djedou's bijnaam dook immers ook op in het testament van de terroristen die de aanslagen in Brussel pleegden.

65.000 euro
Djedou's moeder werd afgelopen zomer al in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Ze zou haar zoon tijdens diens verblijf in Syrië zo'n 65.000 euro overgemaakt hebben. 

Volgens RTBF en France Inter is de vrouw in september opnieuw verhoord over die stortingen, dit keer in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Het gerecht zou vermoeden dat het overgemaakte geld gebruikt werd om de aanslagen te financieren.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer