Een illustratief beeld van twee wandelaars in de Picos de Europa. Het was daar dat de twee Belgen in moeilijkheden raakten.
ShutterStock Een illustratief beeld van twee wandelaars in de Picos de Europa. Het was daar dat de twee Belgen in moeilijkheden raakten.

Belgische wandelaars gered die verdwalen en zonder water raken in Spaanse bergen

De Spaanse hulpdiensten zijn afgelopen weekend uitgerukt voor twee Belgische wandelaars die verloren waren gelopen in de Picos de Europa, een bergketen in het noorden van Spanje. Dat melden verscheidene Spaanse media.

De Belgen (van 37 en 41 jaar) waren bezig aan een vierdaagse trektocht door de Picos de Europa, toen ze in de problemen raakten. Door de recente sneeuwval in het gebied – de Picos vormen het hoogste gedeelte van het Cantabrisch Gebergte – besloten ze van hun route af te wijken, waardoor ze op zeker moment gedesoriënteerd raakten.

Watervoorraad

Toen ze na een tijd moe werden en door hun watervoorraad waren, besloten ze hun situatie niet nodeloos erger te maken en hulp in te roepen. Dat konden ze zelf doen, want ze bleken telefoonbereik te hebben in het gebied waarin ze zich bevonden.


Hun telefoontje liep zaterdagavond rond 21 uur binnen bij de Grupo de Rescate e Intervención en Montaña (Greim) van de gemeente Cangas de Onís. De hulpdiensten slaagden er snel in om de toeristen te lokaliseren. Ze bleken zich in de buurt van het Llago de las Moñetas te bevinden, een meer op een hoogte van ongeveer 1.750 meter. (lees hieronder verder)

Er werd besloten om de Belgen te voet te gaan zoeken. De reddingswerkers trokken naar Vegas del Toro op goed 1.000 meter hoogte en begonnen daar om 23.30 uur aan de klim. Uiteindelijk vonden ze de Belgen om 0.20 uur. De wandelaars kregen eerst te eten en te drinken, en nadat geoordeeld was dat hun fysieke conditie het toeliet, begon de groep aan de tocht naar Poncebos. Daar hadden de Belgen hun wagen achtergelaten. Er werd onderweg regelmatig gestopt om te rusten en te drinken en om 1.50 uur in de ochtend kwamen ze bij de auto aan.

De uitgeputte Belgen brachten de rest van de nacht door in Poncebos en zouden volgens Spaanse media zondag terug naar huis in België vertrokken zijn.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Van den Berg

    Kennen de Pico s zeer goed en gaan er veel wandelen - maar steeds op onze hoede - want er is geen gebergte waar het weer zo vlug veranderd als daar en ook wordt het niet plat gelopen door wandelaar en kom je soms in vele uren nooit 1 mens tegen ( bij uitzondering in de verte beren en wolven ) zo steeds op je hoede zijn is de boodschap. We één van de mooiste berglandschappen van Europa

  • robrecht Peeters

    De tijden dat Noord-Spanje regen, stortbuien betekende liggen al enkele jaren achter de rug. Dertig jaar geleden waren het meebrengen van waterlaarzen tijdens de vakanties geen overdreven luxe.

Lees meer