EPA

Bernie Sanders wil alle Amerikaanse studieleningen, goed voor 1,4 triljoen euro, kwijtschelden

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft een ambitieus plan uitgewerkt om alle Amerikaanse studieleningen af te lossen. Daarmee worden zo’n 45 miljoen Amerikanen verlost van een schuld die tientallen jaren kan aanslepen. 

In totaal wil Sanders 1,6 triljoen Amerikaanse dollar (ongeveer 1,4 triljoen euro) kwijtschelden. Het geld daarvoor moet afkomstig zijn van een nieuwe belasting op financiële transacties. “We zullen een volledige en complete opleiding tot een mensenrecht maken”, zei Sanders vandaag aan journalisten.

“Het Amerikaanse volk heeft Wall Street gered”, zei hij terwijl hij zijn plan voorstelde in Washington, DC. “Nu is het tijd dat Wall Street de middenklasse van dit land ter hulp schiet.”

“Met dit voorstel wordt een einde gemaakt aan de studieschuld in dit land en aan de absurde veroordeling van een volledige generatie, de Millenialgeneratie, tot een leven van schuld omdat ze de misdaad begingen te doen wat juist is: een hogere opleiding volgen.”

Gratis opleiding

Opleidingen aan de hogeschool en universiteit zijn in de VS bijzonder duur. Studenten gaan studieleningen aan om hun opleiding te financieren, maar studeren vaak af met een torenhoge schuld. Wie afzwaait aan de hogeschool heeft een studieschuld van gemiddeld 30.000 dollar (26.000 euro). 28 procent van de leningen wordt niet of onvoldoende afbetaald.

Sanders wil bovendien ook dat twee- en vierjarige opleidingen aan openbare hogescholen en universiteiten gratis worden, net als handelsopleidingen en stageprogramma’s.

Met zijn voorstel gaat Sanders nog een stapje verder dan zijn Democratische tegenstander Elizabeth Warren, die pleit voor een schuldverlichting afhankelijk van het inkomensniveau. Zo zou aan mensen met een gezinsinkomen van minder dan 100.000 dollar, 50.000 dollar van de studieschuld vergeven worden.

46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Knol

    Een us trilion is geen triljoen 1e15 maar in eu 1e12 (1000 miljard) vertaalfoutje

  • Guido Pintens

    blijkbaar zijn er hier nogal wat mensen die denken dat door de torenhoge studiekosten, ze later een pak geld gaan verdienen. Niks is minder waar in de US. Er zijn hooggeschoolden in overvloed die amper een job vinden en levenslang hun studieschulden moeten afbetalen. En om dat te kunnen 2 of 3 onderbetaalde jobs doen en amper kunnen overleven!

Lees meer