Thinkstock

Besmette meloenen kosten al drie mensen het leven in Australië

In Australië is een derde dodelijk slachtoffer gevallen ten gevolge van een listeria-besmetting. Zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem worden er aangeraden geen voorgesneden meloen meer te kopen.

Naast 3 dodelijke slachtoffers werden er ook 12 ouderen ziek nadat ze meloenen hadden gegeten die besmet waren met de listeria-bacterie. Het Australische ministerie van Gezondheid verwacht dat er de komende weken nog meer gevallen zullen worden gemeld. De eerste symptomen van listeriose, de infectieziekte die wordt veroorzaakt door de darmbacterie listeria, kunnen tot 6 weken optreden na de besmetting. 

De besmette cantaloupe-meloenen zijn afkomstig van een producent in de staat Nieuw-Zuid-Wales in het zuidoosten van het land. Ondertussen werden de boosdoeners allemaal uit de rekken gehaald. 

Listeriose

Listeria kan je aantreffen in dierlijke producten, fruit en rauwe groeten. In veel gevallen is de bacterie onschuldig en gebeurt er niets wanneer je een besmet product eet. Maar bij mensen met een zwakkere immuniteit, zwangere vrouwen, ouderen en pasgeborenen kan een besmetting de ziekte listeriose veroorzaken. 

De ziekte veroorzaakt griepachtige symptomen en kan leiden tot misselijkheid, diarree, infectie van de bloedbaan en infectie van de hersenen.

Er bestaat geen vaccin tegen de ziekte. De bacterie kan met antibiotica bestreden worden als de ziekte tijdig wordt opgemerkt.

Listeria is zeldzaam in Australië in tegenstelling tot in Zuid-Afrika, waar de ziekte sinds de uitbraak in januari vorig jaar al meer dan 170 levens eiste. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer