Mario Macis
Shutterstock, Johns Hopkins University Mario Macis

Exclusief voor abonnees

Betalen voor het afstaan van een orgaan is over bijna de hele wereld verboden. Deze econoom wil het taboe doorbreken

Elk jaar sterven heel wat mensen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. Een financiële prikkel zou meer mensen kunnen overhalen om te doneren. Toch rust er een groot taboe op het betalen voor organen. De Amerikaanse econoom Mario Macis geeft deze week een lezing in Rotterdam om de discussie open te breken. Als betalen voor organen de levens van vele patiënten kan redden, moeten we dat dan op zijn minst niet overwegen?

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wesley Christiaens

    Het zou langs de andere kant een goede oplossing zijn tegen de illegale handel in organen. Dagelijks word er wel ergens iemand vermoord of verminkt voor de organen. Maar als we dan de lijn doortrekken waar eindigt dit dan. Morgen drugs ook legaal dan maar? Zou ook veel ellende besparen, maar dat doen we toch beter ook niet. Gene gemakkelijke, veel factoren die meespelen.

  • Rik Vang

    Hou een beetje het gesjoemel met donororganen door chirurgen in de gaten en maak dan eens de bedenking waarom de donor (of zijn nazaten) niet kunnen vergoed worden?? Moet het echt alleen naar de chirurgen gaan? net of die al niet tienvoudig aanrekenen wat ze doen en zich volkomen terugtrekken als er fouten gemaakt werden ( maar de faktuur wordt wel gepresenteerd, ook bij grove fouten!)

Lees meer