7
REUTERS

Betekent dit de doodsteek voor het stierenvechten?

Het stierenvechten heeft het moeilijk in Spanje. Progressieve politici dreigen de subsidies in te trekken, schrijft Het Parool. Een algeheel verbod hangt in de lucht. "Waar zie je in de 21ste eeuw nog een man die vrijwillig zijn leven op het spel zet?", stellen fanatieke liefhebbers die met pijn in het hart de teloorgang van hun bloedige sport aanschouwen.

De nieuwe burgemeester van Madrid draaide onlangs al zonder pardon de geldkraan dicht voor een roemruchte stierenvechtersschool. Ook andere progressieve politici willen de overheidssteun stopzetten. In 2010 vaardigde Catalonië een verbod uit. Recent gingen de Balearen dezelfde weg op. De aficionado's (liefhebbers) vrezen dat ook de rest van het land zal volgen. Steeds meer mensen twijfelen. Heeft deze bloedige sport nog wel een plaats in het Spanje van de 21ste eeuw?

Het aantal 'corridas' (stierengevechten) is tussen 2007 en 2014 met zestig procent afgenomen. En de omzet van de Valenciaanse arena - eigendom van het regiobestuur - kelderde de afgelopen jaren. Is dit louter te wijten aan de crisis of is er meer aan de hand? "

Gruwel
"De politieke bemoeienis is een gruwel", klinkt het. "Mensen moeten vrij zijn in het vieren van hun traditie. Tegenstanders hebben een verkeerd beeld van dieren. Zij zien ze als een soort verklede mensen," zegt de vermaarde Spaanse columnist en ethicus Fernando Savater. Voor sommigen is het stierenvechten een "levend kunstwerk". De matador moet ter plekke een kunstwerk over leven en dood creëren. Maar de dieren lijden. "Vind je een koe die naar de slachtbank gaat waardiger?", vraagt José Ignacio Galcerá die verslag uitbrengt van de sport.

Excuus
"Het probleem in Spanje is dat dieren als vorm van vermaak worden gezien," zegt filmmaker Miguel Angel Rolland. Hij maakt een documentaire die een aanklacht vormt tegen het stierenvechten en andere Spaanse volksfeesten waarbij dieren afzien. Voor de cineast zijn de feesten vaak een excuus om geweld te gebruiken onder het mom van traditie.

Misschien biedt de Portugese variant van de corrida wel een oplossing. Het gaat gepaard zonder bloedvergieten en er komt geen matador (stierendoder) aan te pas.

7
REUTERS
7
REUTERS
7
REUTERS
7
REUTERS
7
REUTERS
7
REUTERS

Lees meer