Betoger bedreigt Baudet met de dood: “Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf”

Tijdens de antiracisme-demonstratie in Amsterdam heeft zeker één betoger gisteren doodsbedreigingen aan het adres van Thierry Baudet geuit. Dit blijkt uit beelden van UP! Network, dat zichzelf een “rechts georiënteerd mediaplatform” noemt. PVV-leider Geert Wilders eist vervolging. 

Op de beelden is een vrouwelijke demonstrant te zien die zichzelf met een doek voor haar gezicht onherkenbaar heeft gemaakt. Ze scandeert “Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf”. Een aantal demonstranten laat in hetzelfde filmpje weten de oproep af te keuren.

PVV-leider Geert Wilders reageerde op Twitter vol afschuw op het filmpje. Hij eist dat het Openbaar Ministerie de vrouw vervolgt. “Dus een vraag over meer of minder Marokkanen mag niet, maar roepen een politicus dood te schieten wel?? Ik zou zeggen @Het_OM oppakken en vervolgen die gevaarlijke linkse gek van dat filmpje en kappen met die belachelijke rechtszaak tegen mij", aldus de PVV-voorman.

De Amsterdamse politie zegt op de hoogte te zijn van de beelden en in overleg met het Openbaar Ministerie onderzoek te gaan doen. Amsterdams burgemeester Femke Halsema noemt de uitingen verwerpelijk. “Amsterdam kent een grote demonstratievrijheid. Deze wordt gekoesterd maar kan niet worden misbruikt om anderen te intimideren", laat ze weten. 

Gisteren liepen duizenden mensen mee in de 
demonstratie, die vooral was gericht tegen racisme maar ook tegen de recente verkiezingsuitkomst. Het Forum voor Democratie haalde bij de provinciale verkiezingen woensdag de meeste stemmen.

Concreet 

In reactie op die verkiezingswinst reageerde een universitair docent uit Utrecht op Facebook met de tekst “Volkert waar ben je”. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) noemt het “een smakeloze opmerking” maar “waarschijnlijk niet strafbaar”. Die opmerking is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen. 

Volkert is een verwijzing naar de moordenaar van politicus Pim Fortuyn. De docent in kwestie heeft de post verwijderd en zijn excuses aangeboden. Hij is door de Universiteit Utrecht op non-actief gezet. Justitieminister Ferd Grapperhaus veroordeelde de tekst en zei dat politici in vrijheid en veiligheid “moeten kunnen zeggen wat zij willen zeggen.”

ANP

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Benny Deridder

    Links is verdraagzaam, doch enkel zolang je hun mening deelt. Heb je andere ideeën ben je racist, xenofoob, fascist of - in't beste geval - populist.

  • Diane Bernaerts

    Met "paf" te zeggen, kan je niemand doodschieten, dus dit lijkt me eerder "vredelievend" bedoeld. En als je dat je als vrouw een afschuwelijke seksist als Baudet weg wil, lijkt me logisch.

Lees meer