Een jongen houdt een bordje omhoog met 'Geen corruptie meer' tijdens een betoging in Guatemala-Stad gisteren.
REUTERS Een jongen houdt een bordje omhoog met 'Geen corruptie meer' tijdens een betoging in Guatemala-Stad gisteren.

Betogers in Guatemala eisen opnieuw aftreden president

In Guatemala zijn gisteren opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om het ontslag te eisen van president Otto Perez. Het regime van Perez legt al enige tijd onder vuur wegens verschillende corruptieschandalen.

In het historisch centrum van de hoofdstad Guatemala-Stad toonden de betogers spandoeken en borden met slogans als 'Otto Perez, Guatemala wil jou niet', 'Weg met de corruptie en de plunderingen' of 'Otto, het is jouw beurt' (om af te treden). Ook in verschillende andere steden in het land vonden protestmarsen plaats.

De president had, ondanks de vele betogingen en oproepen tot ontslag, eerder al duidelijk gemaakt dat hij "vastbesloten" is om zijn mandaat uit te doen. De ambtstermijn van de Guatemalteekse president loopt nog tot januari 2016.

Corruptieschandalen
Het Centraal-Amerikaanse land is momenteel in de ban van verschillende corruptieschandalen. Vorige maand slaagde het parket erin een fraudenetwerk met douanerechten bloot te leggen. Juan Carlos Monzon, de privésecretaris van vicepresidente Roxana Baldetti, bleek aan het hoofd van dat netwerk te staan. Baldetti, die ontkent dat ze iets afwist van de activiteiten van haar secretaris, nam op 8 mei ontslag. Er is intussen ook een onderzoek naar haar geopend.

Vorige week werden dan nog eens zestien hooggeplaatsten opgepakt wegens corruptie in de gezondheidszorg. Die affaire zou zelfs de dood van verschillende patiënten veroorzaakt hebben. Onder meer Juan de Dios Rodrioguez, het hoofd van de sociale zekerheid, en Julio Suarez, voorzitter van de centrale bank, worden verdacht in die zaak.

Verder hebben ook al drie ministers ontslag moeten nemen wegens de corruptieschandalen.

Lees meer